Het mysterie waarom we áltijd dat extra wijntje willen

Je wordt na een gezellige avond wakker met barstende koppijn. Je hebt direct spijt. Je vraagt jezelf direct af waarom je je nou wéeér dat extra glaasje wijn hebt genomen.

De avond begon rustig. Je had jezelf nog voorgenomen om niet te veel te drinken. Je moest namelijk de volgende dag gewoon weer werken en je had alles behalve zin om met een kater op kantoor te zitten. Het is namelijk niet echt professioneel en het heeft een negatief effect op je productiviteit. De avond ging verder en na de gedoogde drie wijntjes verzwakte je tóch. Je moest en zou nog een glas wijn drinken en deed dat voor de ontelbare keer met het excuus: ‘Nog één klein wijntje.’

De generatie van vrijheid blijheid

We worden allemaal opgevoed met de waarde vrijheid. En daar mogen we onze ouders ontzettend dankbaar voor zijn. We hebben daardoor de mogelijkheid gekregen om te doen wat we zelf willen zonder ons al te veel aan te trekken van een ander. Ook is onze generatie gewend aan een open minded geest. We zullen nooit meer zo snel iets fout vinden en al helemaal niet benoemen. Immers, ieder maakt zijn eigen keuzes en beslissingen. En soms kan juist deze vrijheid ervoor zorgen dat we onze grenzen niet écht naleven.

Als jij gezellig wijntjes aan het drinken bent zal niemand je erop wijzen dat je misschien moet stoppen met drinken aangezien je morgen moet werken. We leven immers in de generatie waar álles kan. En dat extra wijntje is dus alles behalve een issue.

Wijn: de ultieme mindfuck van gezelligheid

Heb je je wel eens afgevraagd of wijn echt voor gezelligheid zorgt? Of is het enkel de gedachte waar we mee opgroeien? Zodra er vriendinnen komen eten grijpen we allemaal massaal na die fles wijn. Vaak onder het leugentje die we allemaal onszelf vertellen ‘lekker bij het eten’. Als je een keer een wijntje overslaat dan krijg je snel genoeg een opmerking zoals: ‘Ach, drink nog even gezellig één wijntje mee.’ En daar ga je weer. Je zwakt af omdat je gedachten je vertellen dat het dan pas echt gezellig zal worden, oeps.

We hebben oneindig veel excuses

Je weet dat het misschien niet verstandig is om nog dat extra wijntje te drinken. mar je vertelt jezelf stilletjes dat er vast nog wel een excuus is om dat extra wijntje wel achterover te klokken. Namelijk dat iedereen nog wijn drinkt, dat je een hele drukke week hebt gehad, dat je nu tóch al aan het drinken bent of dat je je gewoon een beetje rot voelt en je het daarom meer dan verdient. Het feit dat we onszelf al excuses maken waarom we een extra glas wijn drinken geeft het al aan. We weten dat het misschien niet zo verstandig is, maar we vinden en reden om het toch te doen. En voordat je het weet heb je een binnen enkele seconden een excuus gevonden om je glas nog tot aan de nok toe vol te schenken.

Uiteraard is het niet verkeerd om eens na te denken of dat extra wijntje écht nodig is. En om af en toe toch zo sterk te zijn om het niet te doen. Maar vergeet ook vooral niet om te genieten van het leven. En als wijn jouw leven mooier maakt is dat een legitieme reden niet waar? Ehh, maken wij nu weer een excuus? Of zou dit te maken hebben met onze vrijheid blijheid generatie? Anyway, cheers.

LEES OOK: Hoe langer je single blijft, des te beter is je volgende relatie

Reageer op artikel:
Het mysterie waarom we áltijd dat extra wijntje willen
Sluiten