Het verhaal achter het litteken: ‘Ik had een gat van 3,5 centimeter in mijn hart en ik merkte niets’

Je kunt je schamen voor je littekens, je kunt er trots op zijn of om lachen. Maar achter ieder blijvend teken van wat ooit een verwonding was, zit een verhaal. Vandaag vertelt Jaimy het verhaal over haar hart.

Tussen haar borsten door heeft Jaimy een dertien centimeter lang litteken lopen, omdat ze tien jaar geleden, toen ze elf jaar was, een openhartoperatie heeft gehad. ‘Soms denken mensen dat het mijn decolleté is.’

Jaimy draagt haar litteken met trots. Ze is vooral dankbaar voor de oplettende huisarts. De huisarts die bij toeval ontdekte dat ze een aangeboren hartafwijking had, wat inhield dat ze rondliep met een gat van 3,5 centimeter in haar belangrijkste orgaan.

Nooit had ze iets gemerkt. Als je hartproblemen hebt, kunt je last krijgen van kortademigheid of duizeligheid, maar Jaimy merkte niets. Ze was een fanatieke sporter. Sterker nog, ze was zó getraind dat ze daardoor niets merkte. Dat is wat de aandoening zo verraderlijk maakt.

‘Sommige mensen denken dat het mijn decolleté is’

Toen ze hoorde dat ze rondliep met een gat in haar hart, was Jaimy in shock. Toch had ze, elf jaar oud, niet helemaal door hoe ernstig het allemaal was. En hoe heftig de situatie voor haar ouders was. ‘Later dacht ik, hoe zwaar moet het zijn geweest voor mijn ouders toen ze afscheid van me namen voordat ik de operatiekamer in werd gereden?’

Kiezen: een horizontaal of een verticaal litteken?

Omdat het gat zo groot was, kon er geen operatie via de lies plaatsvinden. Normaal gesproken plaatst de arts een dun slangetje met daarin een parapluutje in de ader bij je lies, om zo het gat bij je hart te dichten. Maar voor Jaimy werd het een openhartoperatie, waarbij het borstbeen doorgezaagd werd.

‘Wat als het nooit was ontdekt? Dan zou mijn hart over vier jaar versleten zijn’

Voor de operatie kreeg ze de keuze hoe ze het litteken wilde: horizontaal of verticaal. Samen met haar ouders koos ze horizontaal. ‘Omdat ik toch een meisje ben en je niet met een lelijk litteken wilt lopen. Je wilt je ook niet schamen in bijvoorbeeld lingerie of bikini. Het litteken zou onder mijn borsten langs lopen en er zou dus niks van te zien zijn,’ vertelt Jaimy.

Maar een uur voordat Jaimy onder het mes ging, kwam de arts langs om te vragen wat haar beslissing was. Volgens de chirurg gaf de horizontale snee veel meer kans op complicaties. Bovendien zou de operatie langer duren en zou ze minder snel weer op de been zijn. Binnen één minuut veranderde ze van mening en zei Jaimy dat ze het verticale litteken wilde.

De operatie duurde 4,5 uur. Na een week mocht Jaimy naar huis en al snel pakte ze haar oude leventje weer op. ‘Nou ja, ik liep wel een tijdje gebocheld.’

Tien jaar geleden

Vorige week maandag was het precies tien jaar geleden dat Jaimy werd geopereerd. ‘Dan sta je er natuurlijk wel even extra bij stil. Na tien jaar heb ik nog nooit een seconde spijt gehad om het litteken tussen mijn borsten te doen en niet eronder. Het litteken hoort bij mij,’ zegt Jaimy.

Van het litteken zelf heeft Jaimy weinig last. Het is niet heel opvallend, vindt ze. Alleen laatst, toen het warm weer was, had Jaimy een hemdje aan naar haar werk. ‘Ik zag mijn collega’s kijken. Maar niemand vroeg wat. Terwijl ik het juist liever heb als je het gewoon vraagt. Het is natuurlijk ook wel een gevoelige plek, zo tussen mijn borsten. Het zou ook een decolleté kunnen zijn.’

Jaimy is vooral dankbaar voor haar litteken. Dat het is ontdekt dat ze een hartafwijking had. Wat als dat niet was gebeurd? Dan was haar hartkamer op haar vijfentwintigste versleten en haar haar ‘op’ geweest. ‘Ik ben heel blij dat ik het litteken mag dragen.’

litteken
Jaimy’s litteken op haar borstkas.

Wegens privacyredenen is de naam Jaimy gefingeerd.

Heb jij ook een litteken waarover je wilt vertellen op Beautify.nl? Mail dan naar [email protected]

LEES OOK: Het verhaal achter het litteken: ‘Ik had een tumor van 9 kilogram in mijn buik zonder dat ik het wist’liteken-770x462

Reageer op artikel:
Het verhaal achter het litteken: ‘Ik had een gat van 3,5 centimeter in mijn hart en ik merkte niets’
Sluiten