Het verhaal achter het litteken: ‘Ik heb drie jaar een stoma gehad’

Je kunt je schamen voor je littekens, je kunt er trots op zijn of om lachen. Maar achter ieder blijvend teken van wat ooit een verwonding was, zit een verhaal. Vandaag vertelt Kimberley over haar buik.

Kimberley heeft een klein rondje, rechtsonder op haar buik. De jonge vrouw heeft namelijk drie jaar lang een stoma gehad, nu anderhalf jaar geleden, iets wat toch snel geassocieerd wordt met oudere mensen. Maar Kimberley had het vanwege een chronische darmziekte. Nu gaat het goed, maar de ziekte kan nog steeds ieder moment toeslaan. En als het nu mis gaat, gaat het flink mis.

Altijd buikpijn

Kimberley was elf jaar toen ze de diagnose colitis ulcerosa kreeg. Dit is een chronische darmziekte, waarbij de dikke darm ontstoken is. De ziekte kan klein beginnen, met een ontsteking in de Endeldarm en zich daarna langzaam uitbreiden, over de hele dikke darm.

Ze had vaak buikpijn, maar ze werd pas echt goed onderzocht toen ze op een ochtend naar de wc ging en bloed zag. In plaats van naar school, ging Kimberley met spoed naar de huisarts en nog diezelfde dag naar het ziekenhuis.

’Ik heb tot in de operatiekamer geroepen dat ik geen stoma wilde’

Ze kreeg medicijnen om de ontstekingen in haar darm te remmen, maar de buikpijn bleef. Na zo’n vier jaar trokken de artsen de conclusie dat de medicijnen niet hielpen en ook niet zouden gaan werken. Kimberley voelde zich terug bij af. Ze kreeg een week sondevoeding zodat haar darmen tot rust zouden kunnen komen, maar ook dat had niet het gewenste effect. Het gevolg was onvermijdelijk: haar dikke darm moest eruit en ze zou een stoma krijgen.

Zwemmen met een stoma

Een stoma, een gat op haar buik met daaraan een zakje waarin haar ontlasting wordt opgevangen, Kimberley vond het verschrikkelijk. ’Ik heb zelfs tot in de operatiekamer geroepen dat ik het niet wilde,’ vertelt ze. Maar achteraf noemt ze het haar beste keuze ooit. ’Ik ben zo blij dat ik van alle pijn af ben.’

Hoewel ze zich vast klampte aan het idee dat de stoma tijdelijk zou zijn, vond ze het in het begin toch best moeilijk om erover te vertellen. Maar het was zomer, dus ze had weinig keus. ’Voor die tijd zwom ik heel veel, maar nu ging ik dat vermijden. Ik durfde de confrontatie met anderen niet aan. Maar je kunt gewoon zwemmen met een stoma en uiteindelijk ben ik weer gegaan. Ik heb er gelukkig nooit rare of vervelende reacties over gehad.’

Het lastigste in die periode vindt Kimberley dat ze zo vaak naar het ziekenhuis moest. Dan gingen haar vriendinnen leuke dingen doen en had zij wéér een afspraak.

Angst, verdriet en blijdschap

Inmiddels gaat het goed. De stoma is weg, net als de pijn. Alleen het litteken op haar buik is er nog. En het besef dat de ziekte terug zou kunnen keren. De doktoren zeggen dat ze al het ontstoken weefsel hebben weggehaald, maar er kan toch nog een klein stukje in haar dunne darm zitten. En als dat zo is kan de ontsteking zich weer langzaam uitbreiden. ’De ziekte kan voorkomen helemaal van de slokdarm tot de endeldarm. Dat is doodeng, want ik weet dat de medicijnen niet werken en ook dat opereren geen optie meer is, omdat er al veel is weggehaald,’ vertelt ze.

Soms, als ze buikpijn heeft, is het wel moeilijk. Dan denkt ze: is dit nu gewone buikpijn of moet ik de dokter bellen? Maar ze laat zich niet leiden door angst. Sterker nog, ze geniet nu, zonder pijn, juist meer van het leven dan ooit.

Als ze haar litteken ziet, heeft ze gemengde gevoelens. Het is een herinnering aan een vervelende periode. Maar het is ook de reden dat ze nu geen pijn heeft. ’Ik voel vooral blijdschap.’

Kimberleys litteken op haar buik, op de plek waar ze een stoma had.

Heb jij ook een litteken waarover je wilt vertellen op Beautify.nl? Mail dan naar [email protected]

LEES OOK: Het verhaal achter het litteken: ‘Mijn vriendinnen en ik maken grapjes over het litteken van Harry Potter’

Reageer op artikel:
Het verhaal achter het litteken: ‘Ik heb drie jaar een stoma gehad’
Sluiten