Het verhaal achter het litteken: ‘Ik viel 59 kilo af en het litteken op mijn buik staat voor hoe mooi ik nu ben’

Je kunt je schamen voor je littekens, je kunt er trots op zijn of om lachen. Maar achter ieder blijvend teken van wat ooit een verwonding was, zit een verhaal. Vandaag vertelt Jantine haar verhaal over haar buik.

Jantine heeft een litteken op haar buik, van heup tot heup. Ook heeft ze een nieuwe navel. Na een maagverkleining was ze namelijk 59 kilo afgevallen, maar ze had flink wat huid over op haar buik. Vier maanden geleden heeft ze dat weg laten halen.

Jantine was nooit heel onzeker over haar gewicht, maar vanwege gezondheidsredenen wilde ze toch graag afvallen. ‘Ik heb alles geprobeerd,’ vertelt ze. ‘Uiteindelijk ben ik via de huisarts doorverwezen voor een maagverkleining. Binnen een jaar was ik 49 kilo kwijt, het ging heel snel. Maar juist omdat het afvallen zo rap ging, had ik flink wat huid over op mijn buik.’

‘Ik moest mijn buik in mijn broek proppen, hij paste niet meer bij mij’

Dat ze wat aan haar huid wilde laten doen, wist Jantine meteen. ‘Ik ben slank, maar had nog steeds een buik. Het was echt een schort, het paste en hoorde niet meer bij mij. Als ik een broek aan had, moest ik mijn buik er ook altijd ‘inproppen’. Dat klinkt raar, maar zo was het echt. Nu het vel weg is, voelt het als een bevrijding. Als een nieuwe ‘mij’.’

Litteken van heup tot heup

Spannend om geopereerd te worden, vond ze het wel. Voor de operatie stonden zeven man om haar heen. Een chirurg beschilderde haar buik met aanwijzingen voor de operatie. Toen ze na de tijd wakker werd, was het een heel emotioneel moment. ‘Ik was echt ‘klaar’. Ik was zo blij,’ vertelt Jantine.

Het herstel was zwaar. Ze kon de eerste dagen niet eens haar eigen ondergoed aantrekken, ze moest weken lang een korset dragen en ze kon niet rechtop zitten of staan, omdat haar buik zó strak was. Maar het was het allemaal waard.

‘Elke dag bewonder ik mezelf in de spiegel’

Last van haar litteken heeft Jantine niet. Ze voelt het wel als ze in bed ligt en zich omdraait. Dan is het een trekkend gevoel. Maar ze is vooral heel blij met het resultaat.

‘Ik heb een nieuwe navel, omdat mijn oude te groot was. Maar je ziet niet dat ‘ie nep is. En het litteken zit net onder mijn bikinibroekje. Al zou ik me er ook niet voor schamen hoor. Liever dit dan de buik die ik had. Ik vind het nog steeds onwerkelijk dat ik mijn voeten kan zien als ik onder de douche sta en ik een platte buik heb. Elke dag sta ik voor de spiegel om naar mezelf te kijken. Ik ben zo trots’

[one_half][/one_half][one_half_last][/one_half_last]
Jantine voor haar maagverkleining en na haar buikwandcorrectie.

Heb jij ook een litteken waarover je wilt vertellen op Beautify.nl? Mail dan naar [email protected]

Reageer op artikel:
Het verhaal achter het litteken: ‘Ik viel 59 kilo af en het litteken op mijn buik staat voor hoe mooi ik nu ben’
Sluiten