Lotte Nijborg
Lotte Nijborg Love 29 apr 2015

Stop! Voor deze dingen hoef je je nooit, maar dan ook nooit te verantwoorden

Waarom denken de meeste vrouwen dat ze altijd perfect moeten zijn? We wringen ons in de meest onmogelijke bochten om maar te pleasen en hopelijk een sociaal wenselijk antwoord te geven. En dat is nergens voor nodig want we zijn goed zoals we zijn. Voor de volgende punten gaan we ons daarom dan ook nooit meer verantwoorden.

Waarom we zo goed zijn in ons verantwoorden voor dingen waar dat niet voor nodig is, is een raadsel. Waarschijnlijk omdat we voor onszelf een perfect beeld hebben gevormd waaraan we willen voldoen. De vrouwen die we in de media zien zijn tenslotte ook allemaal perfect. Lijkt het. Want daar gaat het fout.

Wij zijn niet perfect, maar de vrouwen waar we ons aan spiegelen zeer zeker ook niet. En wanneer we dat kunnen accepteren kunnen we misschien ook ophouden met het goedpraten van alles wat afwijkt van perfectie. Laten we afspreken dat we daar met zijn allen gewoon NU mee beginnen. En met deze punten als eerste:

Voor het uitgeven van je zuurverdiende geld

Wanneer iemand een opmerking maakt over het aantal tassen waar we mee thuiskomen hebben we toch de neiging om ons hierover nader te verklaren. Het was in de uitverkoop, we hebben het écht nodig of het is een cadeautje voor iemand anders. Waarom willen we ons verantwoorden voor het uitgeven van ons eigen geld? We hebben er hard voor gewerkt dan mogen er toch op zijn minst ook het plezier van hebben.

Voor het feit dat je geen maatje 36 hebt

Ik kom net terug van vakantie, ik heb slechte knieën waardoor ik niet kan hardlopen, ik ben ziek geweest. Allemaal excuses. Want als we écht minder zouden willen wegen zouden we er wel wat aan doen. Er is geen enkele reden om niet eerlijk te zeggen dat we een hekel hebben aan sporten, teveel houden van lekker eten en het ons eigenlijk niks kan schelen dat we geen maatje 36 hebben.

Voor het feit dat je wel maatje 36 hebt

Maar ook wanneer we volgens de heersende norm perfect zijn durven we niet eerlijk te zeggen dat we er óf mee geboren zijn óf er gewoon heel erg veel moeite voor doen. Nee, we gooien het op een snelle stofwisseling, dat we het zo ontzettend druk hebben of dat we echt wel proberen om aan te komen maar dat dat echt niet lukt. Nergens voor nodig, het belangrijkste is dat je gezond bent. En als je gezond bent én maatje 36 hebt hoef je je daar niet voor te verantwoorden.

Voor het verbreken van een relatie

Het ligt niet aan jou maar aan mij, ik heb problemen met mensen vertrouwen, ik durf me niet te binden of meer van dit soort smoezen. Wanneer je het niet meer voelt is dat de enige reden die je nodig hebt. Stop daarom met het proberen goed te praten van je beslissing, het is niet leuk voor de betrokkene maar die heeft er ook niks aan wanneer je alleen maar leugens vertelt.

Voor het aantal mannen met wie je seks hebt gehad

Waarom zouden we ons hiervoor moeten verantwoorden? Er is nog nooit een man geweest die het aantal vrouwen met wie hij seks heeft gehad naar beneden afrondde. Of het afschoof op een dronken avond of issues overgehouden aan zijn jeugd. Nee! Mannen zijn er juist trots op. En dat zouden wij ook moeten zijn. Of je nou wacht op je prins op het witte paard of dat je misschien al tientallen prinsen voorbij hebt zien komen, het maakt niet uit. Jouw seksleven gaat niemand iets aan en als je zo nodig toch wilt ingaan op hoeveel partners je gehad hebt, zorg dan dat je er voor de volle honderd procent achterstaat.

Voor wat je wel of niet gegeten hebt

Wanneer we tijdens een date liever een salade bestellen voelt het alsof je erbij moet vertellen dat je én niet op dieet bent, én ook echt eerlijk waar andere dingen eet dan salade, én dat je heus wel een levensgenieter bent. Andersom wil je er wel zeker van zijn dat hij je niet ziet als een losgeslagen veelvraat, dus wanneer je de grootste biefstuk van de kaart besteld met extra friet en ook nog gaat voor een behoorlijke ijscoupe dan wil je wel even vermeld hebben dat je al sinds vanochtend niet meer hebt gegeten. En dat dat een grote leugen is maakt je niet uit. Maar waarom moeten we ons verantwoorden voor wat we eten? Laat dat lekker je eigen zaak zijn en geniet van wat je ook maar wilt eten (of niet).

Voor wanneer iemand je een compliment maakt

Het accepteren van een compliment vinden de meeste vrouwen maar moeilijk. Wanneer we bijvoorbeeld te horen krijgen dat we zo’n leuk jurkje aanhebben reageren we meestal ontwijkend. ‘Oh dit oude ding? Die heb ik echt al jaaaaren.’ Of ook een leuke: ‘Dit? Oh dat heb ik in de uitverkoop gekocht. Was maar tien euro.’ Het is zo jammer dat we de noodzaak voelen om ons hiervoor te verantwoorden. Een simpel ‘dank je wel’ is genoeg.

Voor wanneer iemand een opmerking over je uiterlijk maakt

‘Wat een felle lippenstift heb je op’, of ‘Sinds wanneer draag jij rokjes?’ Zomaar wat opmerkingen waarbij we de neiging hebben om ons nader te verklaren. Die lippenstift, tja, die heb je gekregen en je weet eigenlijk ook wel dat het niet je kleur is. En dat rokje? Ja het rokje zelf is wel leuk maar eigenlijk heb je de benen er niet voor. Onzin. Je hebt er bewust voor gekozen om die lippenstift op te doen of dat rokje te dragen dus sta dan ook achter je keuze. Niemand hoeft blij te worden van je keuzes behalve jijzelf.

Geen zin hebben in seks

Vaak volgt er op het geen zin hebben een hele uitleg. Hoofdpijn, druk op het werk, nog andere dingen te doen, hoofd staat er niet naar, en ga zo maar door. Ook hiervoor is het niet nodig om tekst en uitleg te geven. Je hebt geen zin, prima toch? Kan een keer gebeuren.

Reageer op artikel:
Stop! Voor deze dingen hoef je je nooit, maar dan ook nooit te verantwoorden
Sluiten