Yasmine Esser
Yasmine Esser Nieuws 26 apr 2017

Dit is hoe je tegen 13 Reasons Why aankijkt als je gepest bent

Afleveringen lang hield 13 Reasons Why je in een greep. Het was spannend, het was goed geacteerd, maar bovendien had de serie een boodschap. In de Netflixserie zie je namelijk hoe een meisje wordt gepest en uiteindelijk zelfmoord pleegt. Voor veel mensen is dit misschien een ver van hun bed show, maar als je zelf werd gepest kun je hier veel in herkennen.

Als je vroeger werd gepest is de serie 13 Reasons Why waarschijnlijk extra heftig om naar te kijken. 13 Reasons Why gaat namelijk over Hannah Baker (gespeeld door Katherine Langford) die zelfmoord pleegt en cassettes achterlaat waarop ze laat weten waarom ze voor deze uitweg heeft gekozen.

Net als Hannah werd Laura jarenlang gepest. Het begon toen ze een jaar of acht was en het stopte pas halverwege de middelbare school. 13 Reasons Why vindt ze een enorm goede serie.

’Deze serie is heel realistisch voor mij. Ik voelde me precies zo toen ik gepest werd. Hannah wilde zo graag vrienden maken, maar wat ze ook deed ze werd alleen maar gepest. Het buitengesloten worden, dat ze ergens niet mocht gaan zitten, dat mensen lachten als je voorbij liep. En de angst dat een aardig iemand toch weer weggaat, dat je hem of haar kwijtraakt. Het is allemaal heel herkenbaar,’ vertelt Laura.

Een serie met een boodschap

Ze hoopt dat door de serie pesten minder zal worden. En dat mensen die gepest worden zullen beseffen dat zelfmoord geen optie en geen uitweg is.

‘Toen ik werd gepest zijn er ook wel eens momenten geweest dat ik aan zelfmoord dacht. Dan dacht ik: wat zou het uitmaken als ik er niet meer zou zijn? Gelukkig verdween die gedachte snel als ik aan mijn familie dacht. Dat je familieleden er altijd voor je zijn en van je houden.’

Spoort 13 Reasons Why zelfmoorden aan of schrikt het af?

Kritiek is er ook op 13 Reasons Why. Psychologen waarschuwden vorige week nog voor de serie, omdat ze bang zijn dat depressieve mensen er juist zelfmoord van gaan plegen. Of dat jongeren zo op het idee komen.

Laura:‘In de serie is zo goed in beeld gebracht wat er door je heen gaat als je wordt gepest. En ja, het moment van de zelfmoord is heftig. Ik moest zelf ook wegkijken. Maar ik denk juist doordat het zo gruwelijk in beeld is gebracht, dat het afschrikt. Als het heel makkelijk was geweest denk je misschien: oh, dat kan ik ook. Maar nu zie je hoe heftig het is en dat is goed denk ik. Al begrijp ik wel dat het voor nabestaanden van mensen die zelfmoord hebben gepleegd of een poging hebben gedaan misschien te intens is om naar te kijken.’

je bent uniek en blijf dat

Zelfmoord is geen oplossing. Wat kun je wel doen als je gepest wordt? ’Jezelf blijven, echt. Een vriend van mij zei laatst dat je gepest wordt omdat je iets unieks hebt en dat is juist heel mooi. Iedereen is uniek en speciaal, maar als je gepest wordt, betekent dat denk ik juist dat je een beetje extra jezelf bent. Je durft jezelf te zijn en daar zijn anderen dan misschien jaloers op. De pesters zijn vaak juist onzeker of jaloers en willen dat verhullen door te pesten. Als je gepest wordt is het extra moeilijk om jezelf te blijven en dat is er zo verwoestend aan. Want voor jezelf opkomen is zo veel makkelijker gezegd dan gedaan.’

Meer lezen over Laura en het verwoestende effect van pesten? Lees dan dit: Laura werd vroeger gepest: ‘Dat heeft tot op de dag van vandaag invloed op mijn leven’

Reageer op artikel:
Dit is hoe je tegen 13 Reasons Why aankijkt als je gepest bent
Sluiten