Redactie
Redactie Love 22 jul 2019

Chiara over f*ckboys | 5 x hoe een normale man wordt veranderd in een f*ckboy

“Is een jongen die z’n trouw belooft nog wel van deze tijd? Bestaat er nog zoiets als romantiek, of zijn we echte liefde kwijt?” In Maans allerlaatste hit stelt ze een vraag die iedere vrouw zich
anno 2019 afstelt. Want laten we eerlijk zijn, er lijken (met de nadruk op lijken) tegenwoordig alleen nog maar fuckboys rond te lopen.

Door Chiara Izelaar

Maar kunnen we de millennial man dit eigenlijk wel kwalijk nemen? Want hoe kan het zo zijn dat – de meeste van – onze vaders wel echte gentlemen waren? Ik – Chiara – geloof er heilig in dat er verschillende moderne factoren zijn die ervoor zorgen dat het woord ‘fuckboy’ tegenwoordig deel uitmaakt van de Van Dale. En wel deze:

1. Rolmodellen

Vroeger waren scheidingen schaars. Het ja-woord had toen nog betekenis. Je legde trouw af, dus je vocht simpelweg voor je geliefde. Maar scheidingen kwamen steeds vaker voor.

Sterker nog: in onze jeugd was het bijzonder als je ouders nog bij elkaar waren. Dan was je
vaak de enige uit de klas die niet elke vrijdag met een hutkoffer naar school werd gestuurd. En haar zomervakanties drie weken bij mama en drie weken bij papa spendeerde.

Laten we het erop houden dat advocatenkantoren big business maakten. Maar wat heeft dat nu met mannen van nu te maken? Mensen zijn geneigd om gedrag te kopiëren. Roken jouw ouders? Dan is de kans groot dat je meer in de verleiding raakt om ook een sigaretje op te steken. Hetzelfde geldt voor ons liefdesleven. Kortom, we volgen onze
rolmodellen.

2. Media

Over rolmodellen gesproken; de grootste artiesten releasen de meest vrouwonvriendelijke songteksten. Die keer op keer een plekje weten te bemachtigen in de hitlijsten.

Waar we vroeger mee blèrden op lyrics als as long as you love me zingen we nu doe je dans en buk, buk,
bu
k. En dat zonder schaamte. Om nog maar te zwijgen over de videoclips. Schuifelen is zo 2001. Tegenwoordig vult ons beeldscherm zich met twerkende achterwerken.

En hoe meer schaarsgeklede vrouwen zich uitsloven voor de camera, hoe succesvoller de rapper in kwestie. Dit geldt trouwens ook voor de duurste sportauto’s, flessen alcohol, sieraden (da’s nog niks, planga van Cartier!) en niet te vergeten flappen.

Gezien sommige mannelijke kijkers even vergeten dat deze attributen in bruikleen zijn – in ruil
voor promotie uiteraard – denken ze het ooit even ver te kunnen schoppen.

Lees ook: 14 x waarom sarcastische vrouwen beter zijn in flirten, daten en feesten

3. Doelen

Dit maakt dat het ‘huisje boompje, beestje’ ideaal plaatsmaakt voor ‘dikke auto, dikke bankrekening en dikke villa’. Maar het draait natuurlijk niet alleen om status. Nee nee.

Levenservaring is ook van belang, want dat maakt de man. Daarom stappen ze na hun studietijd
niet meer in het huwelijksbootje, maar op het vliegtuig naar Verweggistan. Zonder vriendinnetje uiteraard, want het is véél interessanter om in je eentje op een parelwit strand aan een kokosnoot te lurken.

Wanneer de loodzware (lees: backpack van 83 kilo) rondreis van het ene gore hostel naar het andere voltooid is, dan is het tijd voor de millennial man starters pack.

Maar wanneer die dikke bankrekening ervoor zorgt dat er een sportwagen voor zijn villa staat, hangen onze
borsten, zitten we vol rimpels en hebben we de kracht niet meer om ons in een veel te strak jurkje te hijsen en zij ons niet zien staan.

3. Social media

Dat social media ons leven beïnvloeden is een feit. Sterker nog, ze nemen ons hele leven over. Letterlijk en figuurlijk. Of we nu op een festival staan, een terrasje pakken of een koffietje nuttigen; we pakken onze smartphones erbij.

Als onze gerechtjes op tafel worden geserveerd schieten we een paar Instagram waardige kiekjes. Zelfs Lisa uit
Groningen met wie je ooit op de peuterspeelzaal zat weet dat je op dit moment sushi eet met je besties.

Maar er is een keerzijde. Want Lisa werkt op dit moment een pizza weg met haar broertje. En wenst dat haar leven net zo perfect was als die van jou. Dankzij sociale media willen we alsmaar meer.

We vergeten wat we in onze handen hebben en dat het gras niet altijd groener is bij de buren. En ook mannen zijn hier gevoelig voor. Waarom denk je anders dat fuckboys zich drukker maken om het vinden van de juiste hoek voor
de zoveelste tenenkrommende spiegelfoto dan om jou? Status baby.

4. Vrije generatie

Onze generatie is getuige van een nieuw soort liefde. Vrije liefde. Monogamie hangt aan een zijden draadje. De kans is groot dat onze kids later aan ons vragen “Mam, wat is monogamie?” Waarop wij antwoorden “Net zoiets als Belle en het Beest. Een sprookje. Een verzinsel van de mens.”

Ben je het hier niet mee eens? Denk dan maar eens na over waarom een website als Second Love iedere maand talloze nieuwe members telt.

Ik zeg niet dat er iets mis is met open relaties. Een ieder moet doen waar hij of zij zich prettig bij voelt. Als een man naast kaviaar ook nog kibbeling wil kanen, prima.

Zolang hij hier maar open en eerlijk over is. En de vrouw in kwestie vanaf het begin op de hoogte stelt. Want zodra hij smoesjes gebruikt om van meerdere walletjes te kunnen eten mag hij worden bestempeld als (jazeker!) fuckboy.

Lees ook: 13 verschillen tussen daten met een jongen én daten met een man

5. Tijdsgebrek

Die dikke sportwagen staat uiteraard niet zomaar voor de deur. En de perfecte profielfoto komt ook niet uit de lucht vallen. Daarnaast kost het ook flink wat tijd om een affaire of drie bij te houden. Wat resulteert in propvolle agenda’s.

Tijd om te daten? Ho maar. Maar gelukkig is daar de vleeskeuringsapp. Een match, “hey alles goed” en “wat doe je in t dagelijks leven” vormen een fast lane ticket naar een klassiek avondje Netflix and Chill.

Hoewel dit fenomeen geromantiseerd wordt, komen er echt geen kaarsjes, wijn en bloemen bij te pas. Netflix and Chill is niets meer dan codetaal voor een bootycall. Tijdsbesparend (meer tijd voor de sportschool), kosteloos (bankrekening millenial man starterspack) en effectief (wel de lusten, niet de lasten). Ze zijn wel strategisch,
die fuckboys.

Er is nog hoop

Al met al is onze generatie gehersenspoeld en niet iedere man heeft de juiste handvaten om in te zien dat het ook anders kan. Want niet iedere male millenial is per definitie een fuckboy.

Er lopen wel degelijk mannen over deze aardkloot die wel weten hoe ze een vrouw moeten behandelen. Maar dit soort lijkt schaars. De meesten zijn al bezet of zelf beschadigd door een fuckgirl (want die bestaan ook). Maar wees niet getreurd, want er is nog hoop.

Echte liefde is namelijk niet dood. Het ontstaat in deze technologische tijd alleen anders dan door middel van liefdesbrieven, serenades en rode rozen.

Nee, je hoeft niet op Netflix and Chill verzoekjes in te gaan. Je moet in het hoofd van de millenial man kruipen om zijn stiekem heel erg tere hartje voor je te winnen. Geloof me, in (bijna) iedere fuckboy schuilt een ware gentleman. Het is aan ons – het sterkere geslacht – de taak om deze naar boven te halen.

Dus heb jij je prins in zijn witte Merry nog niet gevonden? Of wil je jouw beest tot een ware romanticus omtoveren? Stay tuned, want ik mijn volgende column leg ik je haarfijn uit hoe ook jij je welverdiende happy end aan je sprookje toe kan voegen.

Reageer op artikel:
Chiara over f*ckboys | 5 x hoe een normale man wordt veranderd in een f*ckboy
Sluiten