Voor eens en voor altijd: zo vaak moet jij je haren wassen

Je herkent het wel: de een hoeft zijn haren maar een keer per week te wassen, terwijl jij al na een dag niet wassen vet haar krijgt. Hoe komt dat toch? En hoe vaak moet je je haar eigenlijk wassen?

Je hoort vaker dat je je haren niet iedere dag moet wassen, maar hoe vaak moet dat dan wel? Wij zochten het voor je uit.

Hoe vaak haren wassen

We vallen meteen met de deur in huis, er is namelijk geen standaardadvies over het wassen van je haren. Er spelen verschillende factoren mee. Denk herbij aan wat voor haartype je hebt en op welke manier jij je haar stijlt.

Toch hoef je je haar echt niet zo vaak te wassen als je wellicht denkt. Helemaal bij volle manen is het echt de moeite waard om het wassen zo lang mogelijk uit te stellen (trust us).

Functie van het wassen

We gaan eventjes terug naar de basis. Want wat is eigenlijk de functie van het wassen? Well, we can tell. Je raadt het al, shampoo heeft vooral een reinigende werking. Het verfrist je haar en het verwijdert het natuurlijke haarvet, overig vuil en je gebruikte stylingsproducten. Het is overigens ook heel belangrijk om te kijken naar welke stylingsproducten je gebruikt. Hier lees je met welke producten je gespleten haarpunten kunt vermijden.

Wanneer jij je haar te vaak wast, is de kans groot dat je haar uitdroogt en makkelijk zal gaan afbreken. Daarnaast is het helemaal prima om een beetje vuil in je haar te hebben. Sterker nog, dat is hartstikke natuurlijk. Zeker talg en oliën (lees: vet) hoort in je haar. Dat zorgt er namelijk voor dat je haar soepel en beschermd wordt.

Maar hoe moeten we onze haren nou wassen?

Helaas, maar waar: een kleine groep is maar gebaat bij het dagelijks wassen van het haar. Deze kleine groep bestaat uit mensen met heel fijn haar, die heel veel sporten en zweten of als je op een zeer vochtige plek woont. By the way: bij een nogal vette hoofdhuid is dagelijks wassen ook geen overbodige luxe ;-).

Maar bij mensen met heel dik haar is het juist goed om je haar minder te wassen. Mensen met krullen of droog haar kunnen heel gemakkelijk het wassen afbouwen. Je zult zien dat het echt werkt. Over het algemeen kan eigenlijk iedereen een tot drie dagen zonder shampoo.

Een gouden tip voor bij het uitstellen

Wanneer jij dan ook daadwerkelijk gaat beginnen met het afbouwen van je wasroutine, hebben wij de gouden tip voor je. Ooit al wel eens gehoord van het wondermiddel droogshampoo?

Dit gaat je er echt door heen helpen, geloof ons. Wanneer je graag je haar een paar dagen niet wil wassen, maar je wel graag een frisse look wil creëren- spray er dan wat droogshampoo in. Et voilà, je zult zien dat je haar weer een gezonde uitstraling heeft en je vettige look verdwenen is.

Lees ook: Beauty hack – Op deze manier was jij je haar zonder shampoo

Reageer op artikel:
Voor eens en voor altijd: zo vaak moet jij je haren wassen
Sluiten