Eindelijk antwoord: Dit is waarom je altijd vreselijke honger hebt voordat je gaat slapen

Je zou toch denken dat je maag went aan tijdstippen qua eten. Als jij iedere ochtend om 8:00 uur opstaat en in het weekend een keer om 10:00 uur word je vaak wakker met honger. En andersom geldt ook, als jij altijd om 10:00 uur pas ontbijt, heb je daarvoor meestal geen honger. Maar hoe kan het dan dat je altijd uitgehongerd lijkt nét voor je naar bed gaat terwijl je 's avonds laat bijna nooit eet?

We kennen allemaal dat moment waarop je de kroeg uitrolt en denkt: HONGER. ETEN. NU. Maar ook op een normale doordeweekse dag kan het best vaak voorkomen dat je nét voor het slapen gaan enorme trek krijgt. Je zoekt het hele huis af naar eten en bent bijna nog in staat appelflappen te gaan maken met filodeeg en je laatste appel.

Hoe kan dat toch? Bijna iedereen schijnt de neiging te hebben om te snacken als het donker wordt. Tot nu wisten wetenschappers niet precies wat daar de oorzaak van was. Maar het ziet er nu naar uit dat onderzoekers van de Brigham Young University een oorzaak hebben ontdekt.

Zij zeggen dat de behoefte om te snacken ’s avonds laat namelijk niet gerelateerd is aan honger, maar aan de mate waarop je hersenen reageren op eten ’s avonds. Het onderzoek ging als volgt:

De groep die werd onderzocht werd eerst in tweeën gesplitst. De ene groep kreeg de hele dag foto’s te zien van voedsel met veel calorieën terwijl de andere groep foto’s van voedsel kreeg te zien dat weinig calorieën bevat. De onderzoekers keken ondertussen naar de respons van de hersenen (via een MRI). De activiteit van de hersenen was vele malen hoger bij voedsel met een hoog aantal calorieën in vergelijking tot het voedsel met weinig calorieën.

Maar toen ontdekten de onderzoekers dat beide groepen ’s avonds weinig acitivteit toonden. Of het nou veel of weinig calorieën waren, de hersenen reageerden matig. Hierdoor concludeerden de onderzoekers dat ’s avonds eten minder waardering krijgt van je lichaam. Daarom heb je altijd ‘honger’ en eet je meer en vaak slechtere dingen. Je hersenen vertonen niet dezelfde ‘dankbaarheid’ als tijdens de dag. Om toch datzelfde gevoel te hebben eet je vaak meer dan je eigenlijk had gewild.

Kortom, het is heel logisch als je ’s nachts naast je patatje met ook nog een frikandel en broodje kroket besteld. Volgens je hersenen moet je gewoon meer eten om dezelfde staat als overdag te bereiken. Mooi excuus…

Reageer op artikel:
Eindelijk antwoord: Dit is waarom je altijd vreselijke honger hebt voordat je gaat slapen
Sluiten