Yasmine Esser
Yasmine Esser Nieuws 26 jun 2017

Hoofdpijn? Als je de hand van je lover vasthoudt zal de pijn verdwijnen

Je hebt van die dagen dat je hoofd bonkt, gloeit en je maar niet scherp lijkt te zien. Er gaat een helse pijn door je hoofd en je wordt er bijna misselijk van. Paracetamol, Advil? Het lijkt allemaal niet te helpen. Daarom is er fantastisch nieuws voor iedereen die wel eens een vreselijke hoofdpijn heeft: de hand van je lover vasthouden helpt.

Bizar maar waar. Volgens nieuw onderzoek helpt het vasthouden van de hand van je lover tegen pijn. Hoe meer empathie je lover voelt voor jou en voor je pijn, hoe beter deze vorm van pijnbestrijding zal werken.

Onderzoeker Pavel Goldstein, postdoctoraal pijnonderzoeker in het Cognitive and Affective Neuroscience Lab CU Boulder, kreeg het idee voor het onderzoek toen zijn vrouw ging bevallen. Hij zag hoeveel pijn ze had en wilde iets doen om de pijn te verzachten. Maar alles wat hij kon don was haar hand vasthouden. Wonderbaarlijk genoeg leek het echt te helpen.

Daarom besloot de wetenschapper een laboratorium in te richten om zo te ontdekken of geliefden echt elkaars pijn kunnen wegnemen.

Hoe liever je lover, hoe beter het werkt

Voor het onderzoek selecteerde hij tweeëntwintig koppels die al een lange tijd samen waren. De koppels waren tussen de 23 en 32 jaar oud. Hij onderwierp ze aan verschillende testen en daaruit bleek dat het hebben van een empathische partner er voor kan zorgen dat je minder pijn hebt. Alles wat hij hoeft te doen is je hand vast te houden en vervolgens zal je hardslag omhoog gaan en je pijn verminderen.

Heb jij een lieve lover die je begrijpt? Dan mag je in je handjes knijpen. Eh, in de zijne.

Vond je dit artikel leuk? Dan wil je dit ook niet missen: Zijn jij en je lover echte knuffelkonten? Dan is jullie relatie sterker

Reageer op artikel:
Hoofdpijn? Als je de hand van je lover vasthoudt zal de pijn verdwijnen
Sluiten