Emma Plasmans
Emma Plasmans Gezondheid 31 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Hoofdpijn tijdens je menstruatie? Hierdoor komt het en zó deal je ermee

We weten allemaal dat ongesteld zijn niet bepaald een pretje is, voor de een nog minder dan voor de ander. Maar als je buikkrampen, cravings en opgeblazen gevoel ook nog eens gepaard gaan met hoofdpijn – heb je het echt niet getroffen. Maar hoe komt het toch dat je last hebt van hoofdpijn voor of tijdens je menstruatie?

Wij leggen het je uit.

Hoofdpijn tijdens menstruatie

Dat je wellicht krampen in je onderbuik hebt, is logisch. Maar dat dat soms gepaard gaat met kloppende hoofdpijn, klinkt voor ons minder logisch. Toch is daar een verklaring voor.

Te beginnen met oestrogeen. De hoofdpijn wordt ook wel de ‘premenstruele migraine’ genoemd en de schuld van de hoofdpijn ligt vaak bij -jawel- het oestrogeen. Dit komt doordat het oestrogeen snel daalt vlak voor het begin van je menstruatie.

Daarnaast kan het liggen aan je eitjes. Wanneer je lichaam merkt dat je niet zwanger bent, stopt je lichaam met het maken van onder andere oestrogeen – hierdoor begint je menstruatie. Maar door de daling van oestrogeen, worden chemische stofjes in je hersenen beïnvloedt.

En laten deze stofjes nou net weer invloed hebben op hoe je pijn ervaart en hoe gevoelig je bent voor bepaalde dingen. Daarnaast kunnen bloedvaten door een laag oestrogeengehalte vernauwen, waardoor je vaak hoofdpijn krijgt. Al met al, krijg je dus hoofdpijn én je bent ook nog eens gevoeliger voor pijn. Lekker is dat.

Andere syptomen

Toch is het lastig om er zeker van te zijn dat je hoofdpijn hormonaal is, wat dus komt door door het lage oestrogeengehalte. De hoofdpijn kan namelijk ook zijn ontstaan door andere symptomen van je menstruatie, zoals uitdroging, bloedverlies of slechte nachtrust.

Hoe deal je ermee?

Het is heel vervelend wanneer je kampt met hoofdpijn, helemaal tijdens je mensutratie. Toch valt er wel wat tegen te doen. En daar willen we je graag bij helpen. You’re not alone. De onderstaande tips gaan je gegarandeerd helpen. Succes!

1. Ontspan lekker en wees lief voor jezelf. Denk niet alleen aan acht uur slapen, maar vermijd ook stress. Spreek minder af met vriendinnen, prop je agenda niet vol en ga lekker in bad of onder de douche. Neem het er eens lekker van.

2. Ontspan je spieren. Wist je dat je onbewust verkrampt wanneer je pijn voelt? Je spant je nek- en schouderspieren aan, fronst je voorhoofd en klemt je kaken op elkaar (herkenbaar?). Geloof ons: dit maakt de pijn alleen maar erger. Probeer eens yoga of meditatie oefeningen te doen.

3. Hydrateren kun je leren, dus drink genoeg water. Door een vochttekort in je lichaam krijg je eerder hoofdpijn.

Lees ook: Taboe op menstruatie: waarom zijn we zo gesloten over ongesteld zijn?

Reageer op artikel:
Hoofdpijn tijdens je menstruatie? Hierdoor komt het en zó deal je ermee
Sluiten