Rosa Tettero
Rosa Tettero Nieuws 14 december 2017

WTF: Je kunt hooikoorts hebben met kerst en het is niet oké

Het is de tijd van het jaar dat iedereen om je heen aan het hoesten en aan het snotteren is. Van de kou natuurlijk. Maar als jij last hebt van hooikoorts, wees dan voorbereid. Je kunt er tijdens kerst ook last van krijgen. Shit.

Wtf, hooikoorts met kerst?!

Ja, het is echt waar. Je kunt in plaats van de kou ook een loopneus krijgen van hooikoorts. Tijdens kerst. Ook al heeft het deze week keihard gesneeuwd; er wordt gewaarschuwd voor pollen.

De boosdoener, dat is de hazelaar. Die staat op een aantal plekken in Nederland sinds eind vorige week al in bloei. Dat is heel erg vroeg, volgens Arnold van Vliet, bioloog aan de universiteit van Wageningen. Naar schatting zijn er zo’n 1 miljoen mensen gevoelig voor de hazelaar.

Hazelaar denkt dat het voorjaar is

Heb je hooikoorts, dan kun je wel eens gevoelig zijn voor de hazelaar. Pak de pilletjes, oogdruppels en zakdoekjes maar vast uit de lade. Omdat oktober, november en de eerste dagen van december erg warm waren voor de tijd van het jaar, is de hazelaar al aan het bloeien. Hij denkt dat het voorjaar is.

Meteorologen verwachten dat richting de kerstdagen de temperatuur weer gaat oplopen. Daarom denken biologen dat de hazelaar rond die periode flink in bloei zal staan. De snelheid van de veranderingen is best bijzonder. Het is een duidelijke indicatie dat de natuur zich al aanpast aan de veranderingen in temperatuur. En als hooikoortspatiënt wordt het wellicht een snotterkerst.

Geen paniek, wellicht helpt dit:
Cheers! Gin tonic voorkomt je hooikoorts klachten volgens de wetenschap

Reageer op artikel:
WTF: Je kunt hooikoorts hebben met kerst en het is niet oké
Sluiten