Janne Vogel
Janne Vogel Life 4 apr 2020

Houseparty date! Zo maak je thuis de lekkerste cocktails om virtueel mee te proosten

We kunnen de komende tijd heláás niet even niet uiteten en geen drankjes doen buiten de deur. Maar da’s nog geen reden om bij de pakken neer te gaan zitten. Als je je favo cocktails niet buiten de deur kan bestellen, dan maak je ze toch gewoon zelf? Regel een Houseparty-date met je vriendinnen en tover je huis om tot een ware cocktailbar! Iets met zelf de slingers ophangen…

Thuis cocktails maken als een pro

Dus, waar begin je? Thomas Datema, cocktail-expert uit de Amsterdamse barscene, geeft ons wat tips. Volgens hem denken veel mensen dat het maken van cocktails ingewikkeld is en dat je er allerlei tools voor in huis moet hebben. Maar niets is minder waar. Een bidon of je vertrouwde Dopper werkt prima als shaker en een klein shotglaasje leent zich ook prima als ‘jigger’.

Kortom: er is niets dat jou en je cocktail-Houseparty nog in de weg staat. Ben je enthousiast? Hieronder volgt een lijstje met recepten die jij in je bar wilt bereiden. Veel plezier!

1. Lazy Old Fashioned

Een echte klassieker van de hand van Thomas: de Lazy Old Fashioned. Hij tipt dat ‘ie het állerlekkerst uitpakt met Monkey Shoulder whisky. Maar bourbon of Rye whisky doet het ook prima.

Ingrediënten
100 ml whisky
90 ml suikerwater
10 ml Angostura bitters
Ijs

Bereidingswijze
Haal twee shots van 100 ml uit de fles en vul het lege gedeelte van de fles op met 90 ml suikerwater*. Het laatste beetje van de fles vul je op met 10 ml Angostura bitters. Bewaar de fles daarna koud in de koelkast en schenk uit over ijs wanneer je zin hebt in een drankje. Je kunt het recept ongeveer vier dagen gebruiken; jouw zelfgebrouwen cocktailmengsel wordt namelijk steeds bitterder door de toegevoegde Angostura.

*Suikerwater maak je door 500 gram kristalsuiker en 500 ml in een pan aan de kook te brengen, totdat alle suiker is opgelost. Dit mengsel laat je vervolgens afkoelen en doe je in een fles.

2. Pikin Draij

Een cocktail die simpel en vol van smaak is. Dat is de Pikin Draij. Het alcoholpercentage is in deze cocktail vrij laag. Je ligt na één drankje dus niet meteen onder de tafel. 😉

Ingrediënten
1 unit (12,5 ml) William George Rum
20 ml sinaasappelsap
10 ml citroensap
10 ml suikersiroop
Sodawater
Schil van sinaasappel

Bereidingswijze
Stop alle ingrediënten in de shaker (aka je Dopper of bidon) en shaken maar! Giet het mengsel daarna over in een glas naar keuze en top af met Spa Rood. Als finishing touch kun je er wat orange zest overheen strooien.

3. Mezcalita

Deze frisse cocktail bestaat voor het grootste deel uit het sap van citrusvruchten. Klinkt gezond, niet? Hij wordt normaal gesproken geserveerd in The Lemonman Bar in restaurant NENI. Maar vandaag maak jij ‘m thuis.

Ingrediënten
50 ml Mezcal
15 ml Cointreau
30 ml vers grapefruitsap
25 ml vers limoensap
5 ml agave siroop

Bereidingswijze
Schenk alle ingrediënten in je shaker (of bidon, Dopper, je snapt ‘m inmiddels) en schud alsof je leven er vanaf hangt! Wil je echt uitpakken en je cocktail pit geven? Versier de rand van je glas in dit geval met chilivlokken. Fancy.

4. Herbal Spritz

Favoriet op de redactie: de Herbal Spritz, die je makkelijk maakt met Belvedere Vodka. Deze cocktail smaakt extra lekker als je ‘m in de lentezon drinkt. Serveer er een sinaasappelpartje bij voor de vitamientjes en geniet!

Ingrediënten
30 ml Belvedere Vodka
30 ml Italiaanse bitter
50 cl bruiswater
50 cl tonic
1 takje tijm en een partje sinaasappel voor de gezelligheid

Bereidingswijze
Vul je glas met ijs en voeg 50 cl bruiswater en 50 cl tonic toe. Hierna schenk je de rest van de ingrediënten in het glas. Dat wordt gegarandeerd genieten.

5. Huismus (toepasselijk)

Dit drankje mag op jouw menukaart niet ontbreken: de Huismus. Hoe toepasselijk in deze tijden. Het recept hebben we te danken aan de barmannen van de Kanarie Club in Amsterdam. De cocktail is bitterzoet en kruidig van smaak; precies wat je nodig hebt om het leven iets lichter te maken op het moment.

Ingrediënten
20 ml Luxardo Limoncello
40 ml Hayman’s Sloe Gin
15 ml citroensap
Fever Tree Spices Orange Ginger Ale
2 schijfjes gember
Citroentijm

Bereidingswijze

Meng het citroenschap met de gember in een glas en vul het met ijs. Voeg aan dit mengsel de limoncello en gin toe en top af met ginger ale. Het glas garneer je met wat citroentijm als een echte professional. Cheers!

Lees ook: