Huh?! De hersenen van een vrouw veranderen iedere maand

Als vrouw heb je - wees eerlijk - best wel eens te maken met moodswings. Het ene moment voel je je super blij en het volgende moment erger je je aan werkelijk alles. Of je hebt ineens een dag dat je totaal down bent, zonder reden, en alleen maar chocolade wilt eten, om de dag erna weer vrolijk door het leven te gaan. Zou er nu echt een verklaring zijn voor die vrouwenbuien?

Het blijkt namelijk uit nieuw onderzoek dat het brein van vrouwen iedere maand verandert. En het heeft allemaal te maken met je hormonen.

Iedere maand groeit een deel van je brein

Het gaat om het gedeelte van je hersenen genaamd hippocampus. ’We ontdekten dat als het hormoon oestrogeen toeneemt – dit gebeurt iedere maand vlak voor je eisprong – ook de hippocampus groeit,’ vertelt onderzoeker Claudia Barth aan Scientias.nl.

De hippocampus speelt een rol bij stemmingen, emoties en herinneringen. Dus het zou allemaal wel eens kunnen verklaren waren we vlak voor we ongesteld moeten worden soms zo labiel als Bambi zijn.

Wat het allemaal precies betekent dat je hersenen iedere maand veranderen, is nog niet helemaal duidelijk. En een oplossing voor je moodswings is er daarom ook niet. Maar het is in ieder geval fijn dat onderzoekers de vrouwelijke hormonen serieus nemen.

Misschien wil je dit artikel ook lezen: Gister te laat naar bed gegaan? Dat maakt je een gelukkiger mens

Reageer op artikel:
Huh?! De hersenen van een vrouw veranderen iedere maand
Sluiten