Rosa Tettero
Rosa Tettero Nieuws 16 jun 2017

Dit is waarom je nooit toiletpapier op de rand moet leggen

Hangen of bedekken? Dat is de vraag wanneer je een publieke toilet betreedt. Sowieso is een openbare wc al niet aangenaam. Denk maar aan de bacteriën die op de bril zwerven. Toiletpapier op de rand neerleggen lijkt toch een prima plan. Maar pas op...

Wc-papier, jakkie

Het lijkt zo fijn, zo hygiënisch. Niets is beter dan een publieke toilet verlaten met het gevoel dat je geen enkele bacterie de mogelijkheid hebt gegeven om op jouw huid te kruipen. Maar sla het gedeelte van het toiletpapier op de wc-bril maar over.

Het is echt waar. In feite ben je beter af om niks op die vieze wc-bril neer te leggen. Het klinkt ongeloofwaardig, maar jouw lichaam wordt nóg meer blootgesteld aan bacteriën wanneer je papier gebruikt op de rand.

Ga maar lekker zitten

Zo vies als ze er soms uitzien, hoeft niet te betekenen dat dat ook echt zo is. Wc-brillen zijn namelijk speciaal ontworpen om bacteriën af te stoten. De manier waarop ze zijn gevormd en de algemene gladheid van de wc-bril maakt het moeilijk voor kiemen om ze te groeien.

In vergelijking, toiletpapier heeft een ruwere textuur en is ontworpen om stoffen op te nemen, waardoor het de perfecte plek is voor bacteriën. Plus, elke keer dat het toilet wordt doorgespoeld, worden er een beetje smerige kiemen verspreid en vliegen ze door de lucht. Veel van deze komen op het toiletpapier. Yakkes.

Kill ze, het is niet zo moeilijk

Onthoud: onze huid biedt voldoende bescherming om ons lichaam te beschermen tegen bacteriën. Onze natuurlijke barrière beschermt ons tegen micro-organismen. Wist je ook dat de gemiddelde openbare toilet schoner is dan de meeste keukengerei en snijplanken? Jep.

Ten slotte is het beste wat je kan doen om bacteriën te vermijden, je handen grondig wassen na het gebruik van het toilet. Met zeep en warm water kill je ze allemaal, als je dit minstens twintig seconden volhoudt. Focus op gebieden tussen je vingers en onder je nagels en droog ze af.

Nog een tip: vermijd elektrische handdrogers als het mogelijk is. Ze blazen de bacteriën op je vers gereinigde handen. Kies daarom voor papieren handdoeken. Ook de deur en het handvat zitten vol met bacteriën. Je elleboog is je vriend.

LEES OOK: Oh shit: in dit café kan je alles in het thema van poep en wc’s eten

Reageer op artikel:
Dit is waarom je nooit toiletpapier op de rand moet leggen
Sluiten