Yasmine Esser
Yasmine Esser Life 21 januari 2017

Huh? Hoe dronken je wordt op je 21e verjaardag bepaalt hoe je leven verloopt

21 is een bijzondere leeftijd. Je bent natuurlijk al volwassen op je achttiende, maar toch voelt het op je 21e ineens heel echt. Je mag ineens naar binnen bij álle clubs en je leert op je eigen benen te staan. Maar let wel even op hoe je die verjaardag viert, want dat zegt iets over de rest van je leven.

Wij hadden een tijdje het bijgeloof dat hoe je oud & nieuw viert, bepaalt hoe de rest van het jaar eruit ziet. En dat het weer op 21 juni – de eerste zomerdag – bepaalt wat voor weer het de rest van de zomer zal zijn. Als het op 21 juni regent, het nog maanden slecht weer zal zijn.

Maar zo is dit nieuws niet. Dit nieuws is niet gebaseerd op bijgeloof, maar op wetenschap. En de wetenschap zegt dat hoe dronken je wordt op je 21e verjaardag, bepaalt hoe de rest van je leven is. En dat is best schrikken.

Je kunt je 21e verjaardag op allerlei manieren vieren. Je kunt een 21 diner houden, uitgaan met je vriendinnen of gewoon wat familie uitnodigen om te kletsen en te borrelen.

Happy B-day

Hing je op je verjaardag misselijk boven de wc-pot omdat je nét iets te veel had gedronken? Dan hebben we helaas slecht nieuws voor je.

Onderzoekers van de Universiteit van Washington volgden een groep van 600 jonge mensen, van een maand voor hun 21e verjaardag tot een jaar erna. De mensen die op hun verjaardag flink dronken werden, dronken het hele jaar erop veel alcohol.

Op de korte termijn geeft dat overlast, denk: een tentamen missen omdat je met een kater in bed ligt. En op de lange termijn kan het weer leiden tot gezondheidsproblemen. Dat is allemaal niet echt best.

Toch denken we ook dat als je op je 21e verjaardag alleen thuis aan de quinoa salade hebt gezeten, dat misschien ook niet zo’n goede voorbode is. Vriendschap is namelijk erg belangrijk in het leven. En als je je omringt met de mensen van wie je houdt, voel je je het allerbeste.

We denken dat je dit ook leuk vindt: Hiep hiep hoera! Deze dingen zijn gratis en voor niets op je verjaardag

Reageer op artikel:
Huh? Hoe dronken je wordt op je 21e verjaardag bepaalt hoe je leven verloopt
Sluiten