Cheers! Mensen die alcohol drinken leven langer volgens onderzoek

Je hoort het wel eens in de wandelgangen en je leest het op internet: alcohol is slecht voor je en tast je lever aan. Niet gek als je de conclusie trekt dat mensen die alcohol nuttigen eerder de pijp uit zullen gaan dan health goeroes die nooit een druppel drinken. Maar nu heeft onderzoek aangetoond dat mensen die regelmatig een drankje drinken langer leven. Huh?

Nog een wijntje?

We zeggen: grijp naar die fles rood die je aan zit te staren en drink nog maar een glaasje. Dit onderzoek suggereert namelijk dat mensen die regelmatig een alcoholische versnapering nuttigen, langer leven dan mensen die dat niet doen.

Verrast? De studie werd gedaan bij mensen in de leeftijd van 55 en 65 in een tijdsbestek van 20 jaar. De proefpersonen hadden verschillende sociaal-economische statussen en verschillende niveaus qua lichamelijke activiteiten.

Onder leiding van psycholoog Charles Holahan van de Universiteit van Texas in Austin, bleek dat de sterftecijfers het hoogst waren voor diegenen die nog nooit een slokje alcohol hadden genomen. De sterftecijfers waren lager voor zware drinkers en het laagst voor matige drinkers die één tot drie drankjes per dag nuttigen.

Alcohol is een groot sociaal smeermiddel

Van de 1824 deelnemers die meededen, stierf slechts 41 procent van de matige drinkers voortijdig in vergelijking met maar liefst 69 procent van de niet-drinkers. Opvallend: de zware drinkers deden het beter dan degenen die nooit alcohol dronken. Van hen stierf 60 procent vroegtijdig.

Ondanks de toegenomen risico’s voor cirrose (aangetaste lever) en verschillende vormen van kanker, ongelukken en andere gevolgen hadden de regelmatige drinkers minder kans vroegtijdig te sterven dan de immer nuchtere personen.

Een mogelijke verklaring hiervoor is dat alcohol een groot sociaal smeermiddel kan zijn en sterke sociale netwerken zijn essentieel voor het behoud van de geestelijke en lichamelijke gezondheid. Het is aangetoond dat niet-drinkers meer symptomen van depressie tonen dan hun tegenhangers.

Hoewel het altijd belangrijk is om op een verantwoorde manier om te gaan met alcohol, heffen we het glas op dit onderzoek. Proost!

Reageer op artikel:
Cheers! Mensen die alcohol drinken leven langer volgens onderzoek
Sluiten