Laura Lammertse
Laura Lammertse Nieuws 3 mei 2017

Huh? Zo kom je over je ex heen en het is wetenschappelijk bewezen

Daar ging hij: jij was nog lang niet klaar met jullie, maar voor hem was het over en uit. Hij liet je achter met niets anders dan pijn en tot op de dag van vandaag heb je er last van. Gelukkig ben je niet de enige en is er wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. En wat blijkt? Je kan gemakkelijk over jouw ex heen komen.

De ene vriendin smeert je bakken met ijs aan en de ander geeft als tip lekker te gaan shoppen. Nee, je hoeft geen kilo’s zwaarder te worden of ál je geld uit te geven aan onzin waar je je toch niet beter van gaat voelen. Wat jij écht wilt is over hem heen komen. En snel.

Fake it ‘til you make it

Ja, dat is dé oplossing. En dan denk je ‘Ja, makkelijk praten, slaat nergens op’, maar niets is minder waar. Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat je jouw brein kan misleiden door je te gedragen alsof je al over hem heen bent. Ton Wager, psycholoog en neuroloog, legt uit dat alleen al het feit dat je met jezelf bezig bent helpt jouw brein te denken dat het goed met je gaat. En zijn studie benadrukt dit.

Échte pijn

In eerste instantie wilde Wager’s studie alleen bekijken of liefdesverdriet écht pijn doet. En jawel: dit is bewezen. Liefdesverdriet is echte pijn, wat bewezen is door middel van MRI scans en foto’s van exen. Bij het kijken naar de foto van iemands ex was de hersenactiviteit aanzienlijk anders, net zoals bij pijn dat iemand bijvoorbeeld ervaart van een val. In een neurologisch opzicht dan.

Neusspray is de key

En als je pijn hebt, dan moet daar een kuur voor zijn, niet? Klopt, dat dacht Wager ook. Bij de veertig participanten gaven ze er twintig een neusspray waarbij ze zeiden dat het hun liefdesverdriet zou verminderen en de overige twintig werd verteld dat het gewoon een normale neusspray was. Wat bleek? Bij de mensen die de ‘liefdesverdriet neusspray’ innamen was er een verandering te zien op de MRI scan die daarna werd genomen. De normale neusspray nemers hadden echter geen verschil op de MRI scan.

En nee, de neusspray is niet het kuurtje tegen liefdesverdriet. Dat ben jij zelf gewoon en nu weet je wat je eraan kan doen. Raap jezelf bij elkaar en geloof in jezelf. Dan zal je jouw brein misleiden en voel jij je binnen de kortste keren better than ever.

Ook fijn: Waarom je juist zo goddamn sexy bent als je net een break-up achter de rug hebt

Reageer op artikel:
Huh? Zo kom je over je ex heen en het is wetenschappelijk bewezen
Sluiten