Lianne Görtz
Lianne Görtz Nieuws 4 november 2017

Laat die tranen maar lopen: Huilen is goed voor je en dit zijn 6 redenen waarom

Soms is het heerlijk om even een potje te janken. Of dat nu is omdat je hondje overleden is, je beste vriendin voor een jaar naar het buitenland gaat of puur omdat je lievelingsmascara uit het assortiment gaat. Of soms weet je helemaal niet waarom je ineens tranen aan voelt komen. Maar houd ze vooral niet in. Laat ze lekker over je wangen rollen, want het is goed voor je.

Laat lekker lopen die tranen, want huilen is goed voor. En dit zijn maar liefst zes positieve dingen die je eraan over houdt:

1. Je voelt je opgelucht

Tijdens een huilsessie daalt je hartslag en je ademhaling. Misschien voelt dat niet zo, maar het is wel echt. Bovendien gaat je lichaam ontspannen want al die gevoelens die ervoor zorgen dat je huilt, gaan een soort van uit je lichaam. En als je niet huilt blijven die gevoelens opgesloten in je lichaam als het ware. Als je het zo bekijkt, dan kan een fijne huilpartij een flinke opluchting zijn.

2. Het is niet verkeerd om je kwetsbaar op te stellen

Soms lijkt het alsof je altijd maar sterk hoort te zijn. Dat je niet mag huilen. Maar als je huilt, stel je je kwetsbaar op en laat je zien wie je echt bent. Mensen vinden het alleen maar positief aan je als je emoties laat zien. Jij gaat toch ook niet graag met iemand om die nooit eens zijn of haar èchte kant kan laten zien?

3. Het is goed voor je immuunsysteem

Huilen is goed omdat het ook nog eens voordelen voor je gezondheid heeft. Als je huilt, komen er bepaalde stofjes vrij die goed zijn voor je immuunsysteem. Bovendien kan het een natuurlijke pijnstiller zijn en, zoals we al zeiden, zorgt het voor ontspanning. Bedenk je maar eens hoe je je voelt na een huilbui. Stukken beter, toch?

4. Het is een teken dat je sterk bent

Huilen staat niet voor zwakte. Knoop dat goed in je oren. Het is juist een teken dat je super sterk bent. Je hebt moed om anderen te laten zien wat er echt in je om gaat. En niet iedereen durft dat zomaar te laten zien. Schaam je dan ook nooit en te nimmer als je tranen voelt opkomen en houd ze ook vooral niet in. Huilen is goed.

5. Anderen voelen zich op hun gemak bij je

Als je enthousiast bent over iets, dan worden anderen dat ook eerder. Als een leraar super saai zijn college vol praat, dan wordt je er zelf moe en duf van. Hetzelfde geldt voor huilen. Als je zelf huilt, durven anderen ook eerder om hun tranen te laten gaan. Niet dat iedereen spontaan gaat huilen als jij huilt, maar je voelt je meer bij elkaar op je gemak als je gewoon open over alles kunt praten. Zonder dat je je maar sterk hoeft te houden.

6. Je kunt na het huilen er weer vol tegenaan

Voor mensen je niet kennen en je zien huilen denken misschien dat je je shit niet op orde hebt. Maar weet je wat? Fuck them, want nadat jij je gezicht weer droog geveegd hebt, kan jij er weer met frisse moed tegenaan.

Als je voelt dat je ogen waterig worden, laat de tranen dan maar komen. Het is alleen maar goed voor je en wie weet wat er na een huilbui wel niet op je staat te wachten.

In Japan is er zelfs een speciale kamer ingericht om te gaan huilen: Baaldag? In dit Japanse hotel zijn er speciale crying rooms waar je even kunt uithuilen

Reageer op artikel:
Laat die tranen maar lopen: Huilen is goed voor je en dit zijn 6 redenen waarom
Sluiten