Joke Jiers Botma
Joke Jiers Botma Life 18 dec 2019

Wil je je eigen huis kopen? Zoveel geld heb je écht nodig en deze tips helpen je daarbij

Veel meiden dromen over het kopen van een eigen huis. Het is immers de beste investering die je kunt doen want je geld zit letterlijk in stenen. En die behouden hun waarde. Maar hoeveel geld heb je nou echt nodig om je eerste huis te kopen? Wij zochten het voor je uit.

We vallen direct met de deur in je toekomstige huis: als starter op de huizenmarkt moet je een dikke vette spaarrekening hebben. Dit verrast je waarschijnlijk niet, maar waar is dat “eigen geld” nou precies voor nodig?

Een eigen huis kopen kost veel geld meiden

Dat je zoveel eigen geld moet meenemen, komt voor een deel omdat je hypotheek vanaf 1 januari 2018 maximaal honderd procent van de koopprijs mag bedragen. Droom jij ook nog van die mooie visgraat vloer of een marmeren keuken? Dan moet dit allemaal uit eigen zak komen, want je mag het niet meer meenemen in je hypotheek.

Vergeet de bijkomende kosten niet

Maar het gaat niet alleen over het kopen van het huis. Er zijn namelijk behoorlijk wat bijkomende kosten. Zoals de kosten voor hypotheekadvies, de taxatie, overdrachtsbelasting (twee procent van de koopprijs) en de afsluitkosten van de hypotheek. En niet te vergeten, de waarborgsom. Dit is een aanbetaling waarmee je laat zien dat je het huis daadwerkelijk kunt betalen. Vaak is dit tien procent van de koopprijs, die de meesten uit eigen zak betalen.

Heb je dat niet? Dan kun je het bedrag lenen van de bank. Maar let op vriendinnen: geld lenen kost geld.

Voorbeeld van de kosten van een huis kopen

Leuk die uitleg, maar hoeveel geld moet je nou echt uitgeven? Op de website van FDC vonden we een mooie berekening. Heb je een huis van 245.000 euro op het oog? Dan ziet de berekening er zo uit:

Koopprijs (bestaande woning) 245.000
Overdrachtsbelasting 2% 4.900
Makelaarscourtage* 1.400
Taxatie* 400
Bouwtechnische keuring* 350
Hypotheekadvies / bemiddeling* 2.500
Kosten NHG (indien van toepassing) 1% 2.475
Notariskosten eigendoms-hypotheekakte* 1.000
Totaal aankoopkosten 258.025

Dat betekent dat je ongeveer nog 13.025 euro aan eigen geld moet meenemen als je een huis wil kopen. Heb je een duurder huis op het oog? Dan moet je logischerwijs nog meer eigen geld inleggen.

Tip: gooi dat spaarvarken lekker vol of kijk je familie lief aan

Ben jij helaas niet een geboren spaarkonijn? Ai, dan wordt het net even lastig. Wellicht is dat direct een goed voornemen voor het nieuwe jaar. Heb je lieve ouders die de luxe hebben om een schenking te doen? Dan ben je écht een geluksvogel.

Het is mogelijk om een bedrag tot 100.000 euro belastingvrij te schenken/ontvangen voor de aankoop van een huis. Dit bedrag wordt meestal geschonken door de ouders of ander familielid zoals een opa of oma.

Door de dure huizenprijzen komt een schenking steeds vaker voor, maar lang niet iedereen krijgt natuurlijk die schenking. Het blijft namelijk super veel geld. Dus lieve meiden, één ding is zeker: sparen is nooit een slecht idee.

Voor als je al in het bezit bent van een huis:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Workjuice.nl

Reageer op artikel:
Wil je je eigen huis kopen? Zoveel geld heb je écht nodig en deze tips helpen je daarbij
Sluiten