Hup de kou in: van hardlopen word je slimmer

Het staat misschien niet boven aan je lijstje op dit moment, hardlopen. Als je al wel fanatiek bezig bent: bravo. Van hardlopen is al bekend dat je er gelukkig van wordt en dat je even lekker je hoofd leeg kunt maken. Luilakjes, trotseer de kou maar want van hardlopen word je óók nog eens slimmer volgens recent onderzoek.

Ja, hardlopen is écht goed voor je

Oké er is nu nog een goede reden bij gekomen om je sportschoenen aan te trekken en rondjes te gaan rennen buiten. Ja, ook nu het freezing cold is. Van hardlopen zou je namelijk slimmer worden.

Onderzoekers aan de University of Arizona onderzochten elf ervaren hardlopers en elf mannen die het afgelopen jaar niet hebben gesport. Van alle deelnemers werden hun hersenen gescand. En wat blijkt?

Hardlopers zijn slimpies

De gebieden in de hersenen van besluitvorming, sensorische informatie, werkgeheugen en de mogelijkheden om meerdere dingen te onthouden bleken beter aangesloten bij de hardlopers. Vanwege de aard van het onderzoek, kan niet met 100 procent zekerheid worden gezegd dat hardlopen de factor is wat deze verschillen teweeg brengt, maar de kans is aannemelijk.

Volgens co-auteur Gene Alexander, geven de resultaten aan dat hardlopen cognitief veeleisender is dan vaak wordt aangenomen. Het vereist complexe navigatie vaardigheden, plus een vermogen om te plannen, te monitoren en te reageren op de omgeving, aldus Gene.

Alhoewel 22 proefpersonen natuurlijk niet heel valide is, lijkt het onderzoek toch te suggereren dat hardlopen je niet alleen fysiek sterker maakt, maar ook mentaal. Twee vliegen in één klap.

LEES OOK: Zo kom je over je ‘haat’ voor hardlopen heen

Reageer op artikel:
Hup de kou in: van hardlopen word je slimmer
Sluiten