Rosa Tettero
Rosa Tettero Life 4 nov 2016

IEEE! Muizen komen vooral op vrouwen af en dit is waarom

Zit jij ook bovenop de kast als er een muis onder de bank vandaan schiet? Of durf je de schuur niet in omdat er muizen wonen? Net nu je vriend niet thuis is, zit jij weer in je eentje opgescheept met het knaagdier. Waarom gebeurt het áltijd als je alleen thuis bent? Brace yourself. Muizen zijn minder bang voor vrouwen dan voor mannen.

man = stress

Het is alsof ze altijd op jou afkomen, die stomme muizen. En daar is nu misschien wel een verklaring voor gevonden. Wetenschappers hebben namelijk ontdekt dat het helemaal niet zo gek is dat vrouwen meer angst hebben voor muizen dan mannen.

Het komt doordat muizen banger zijn voor mannen dan voor vrouwen. Ze komen daarom ook vaker tevoorschijn wanneer het beest vrouwen om zich heen heeft.

Deze Canadese studie wees uit dat feromonen, die in hogere concentraties worden uitgescheiden door mannen dan door vrouwen, een sterke invloed hadden op de muizen. Het stofje leidde tot een gelijkwaardig stressrespons bij muizen en ratten als wanneer ze de dieren bijvoorbeeld drie minuten lieten zwemmen.

Muizen vinden vrouwengeur beter

Tijdens het onderzoek werden katoenen T-shirts gebruikt, gedragen door mannen of vrouwen. Wanneer de onderzoekers de muizen bij de T-shirts zetten werd de stress hoger bij het ruiken van de mannengeur. Hetzelfde effect als de aanwezigheid van een man in een lab met muizen.

Wel is het zo dat naarmate de muis gewend raakt aan de geur, de stress vermindert. Maar zodra de muis lang niet is blootgesteld aan de mannengeur, ervaart het dier veel stress. Voor ons vrouwen betekent dit dat muizen vaker tevoorschijn zullen komen wanneer er geen man in de buurt is.

Wanneer je in een studentenhuis woont met alleen maar vrouwelijk schoon of juist wanneer manlief van huis is voelen de muizen zich meer op hun gemak.

Vergeet die kat. Als je als de dood bent voor muizen, neem dan een man als huisdier.


Lees ook:
Bang voor spinnen? Volgens onderzoek leef je dan langer

Reageer op artikel:
IEEE! Muizen komen vooral op vrouwen af en dit is waarom
Sluiten