Lotte Nijborg
Lotte Nijborg Column 12 okt 2016

Ik ben bang voor clowns, nou en

Ik ben best een stoer meisje. Ik ga nooit iets uit de weg, ik ben niet bang om mijn mening te geven, ben sociaal, durf spinnen met mijn blote hand te vangen en in het donker slapen kan ik ook. Maar ik ben doodsbang voor clowns. En volgens mij ben ik niet de enige.

Als ik iets eng vind zijn het clowns. Die enge mannen met hun rode neuzen, hun geschminkte gezicht, hun gekke kostuum, die zogenaamd grappig doen en je aan het lachen moeten maken. Nou, ze maakten mij al vanaf kleins af aan doodsbang en aan het huilen.

Eigenlijk gek. Vroeger vond ik het fantastisch om mezelf te verkleden, jurken, hakken, make-up overal te smeren (ja ook rood), zelfs kostuums trok ik aan. Maar zodra er iemand een clown pak aan trok, een rode neus opzette, zichzelf wit met rood schminkte en op mij af kwam lopen met een grote lach, barstte ik spontaan in janken uit.

Nog gekker is dat je deze figuren altijd zag op leuke events. Bij het circus, of op het schoolplein als er feest was. Hoe kan het dan, dat we zo’n clown doodeng vinden?

Johnny Depp heeft ook coulrofobie, zie je wel, het is niet erg

Ik Google’de mijn angst en het heeft gewoon en naam; Coulrofobie. Oftewel, angst voor clowns. De tweede zin die ik las was dat Johnny Depp er ook last van heeft. Nu vind ik al iets minder erg.

De symptonen zijn volgens www.vrijvanfobie.nl verschillend ‘van paniek aanvallen tot een hevige angst voor personen die verkleed zijn in een clown kostuum of andere in het oog springende kostuums’. De reden? Blijkbaar kan een ervaring die je als kind hebt meegemaakt met een verkleed persoon deze angst veroorzaken.

Ik kan me zo’n negatieve situatie niet herinneren dus ik belde mijn moeder. ‘Mam, waarom ben ik bang voor clowns?’. Er schijnt geen gebeurtenis te zijn geweest. Ze vertelde me echter wel dat ik ook Zwarte Piet eng vond, Sinterklaas en zelfs de levende versie van Robijn beer (je weet wel die beer van het wasmiddel, die was een keer in de supermarkt. Dramatisch).

Wat het is met verkleedde mensen? Je hoort ze praten net als andere mensen maar ze zien er eng uit. Je ziet hun gezicht niet goed door alle schmink (of de baard van Sinterklaas) en dat vond ik eng.

Mijn angst ging zelfs zo ver dat toen iemand er bij mij op de peuterspeelzaal een rode neus had geschminkt op mijn gezicht, ik keihard heb lopen gillen en mijn moeder me moest ophalen. Daarna heb ik nooit meer schmink aangeraakt.

Elke gek heeft zijn gebrek

Gek hè? Dat zo’n ‘kindervriend’ zo’n angst kan veroorzaken. Maar ach, elke gek heeft zijn gebrek. En dit is de mijne. En ik ben niet alleen. We kunnen bijna opgelucht ademhalen. Er is echter nog één probleem. De horror clowns van nu.

Blijkbaar is er een groep clowns in Amerika die mensen aan het schrikken maken door ze met messen bang te maken. En ze schijnen nu de oceaan overgestoken te zijn want ze zijn al in Engeland en Nederland gespot.

Meer kan ik je er niet over vertellen. Ik heb de berichten namelijk niet aangeklikt. Als ik alleen al een foto van een clown voorbij zie komen op mijn timeline van Facebook schiet ik al in de stress. Als in een titel ook nog de woorden horror en clown in één adem worden genoemd scroll ik héél snel verder.

Maar het bericht is duidelijk, over de hele wereld verkleden mensen zich blijkbaar als clown om volwassen mensen de stuipen op het lijf te jagen. En we worden ervoor gewaarschuwd. Ik ga me verstoppen tot ze weg zijn en ben gewapend met make-up doekjes zodat ik de schmink er in ieder geval af kan halen. Blijkbaar is dat de grootste bottleneck.

Reageer op artikel:
Ik ben bang voor clowns, nou en
Sluiten