Redactie
Redactie Love 20 jul 2018

Ik heb al vanaf mijn 18e een relatie, waarom zeiken jullie daar zo over?

'Wow, al zes jaar? Heb je niet eens behoefte aan een ander?' Standaard vragen die ik te horen krijg wanneer ik vertel dat ik als vierentwintig jarige al zes jaar mijn Mr. Forever aan mijn zijde heb. Maar daar blijft het niet bij. Mensen hebben al gauw hun oordeel klaar: ik ben te jong voor een lange relatie, ik ben saai en de relatie duurt nu toch wel echt veel te lang. Ik word er knettergek van. Moet ik me dan élke keer verdedigen?

Meisje, 24 jaar, woonachtig in Amsterdam, zes jaar een relatie met jongen, 27 jaar, niet woonachtig in Amsterdam.

Zes jaar al? Ja, ik was achttien toen ik mijn lover ontmoette. Niet omdat ik naar hém opzoek was maar omdat ik hém tegen kwam. Op die leeftijd was ik er heilig van overtuigd dat ik mijn boy wel zou ontmoeten als ik zou gaan studeren.

Ik woonde op dat moment nog in een stad in het oosten van het land, waar niets te beleven was in mijn ogen. Mijn prins op het witte paard zou wel tevoorschijn komen wanneer ik zou vertrekken naar Mokum. Helaas pindakaas. De vonk sloeg over voordat ik de kans had gekregen om te verhuizen naar the big city vol fijne mannen.

Is dat erg? Nee. Is het lastig? Ja dat soms wel, want het is nu een lange afstandsrelatie. Maar het is wél vol te houden als je tijd in elkaar investeert zoals wij doen. Verveelt het niet? Nee dus. Houd op met me a.u.b.

Ik heb geen behoefte om elk weekend de slet uit te hangen. Nee, ik heb er gewoon geen behoefte aan

Komt het je bekend voor? Ik krijg regelmatig de vraag hoe ik het in godsnaam volhoud. Ehm, ken je mijn vriend? Zit jij in deze relatie? Waarom wordt er dan geoordeeld? Ik snap het niet. Kan het tegenwoordig niet meer? Op je achttiende een relatie krijgen die wél stand houdt. Het lijkt alsof het iedereen verbaast.

Maar het gekke is, alles van vroeger wordt nu weer een trend. De flared jeans, disco muziek, hippies. Maar het hebben van een lange relatie op ‘jonge leeftijd’ is uit de mode. Je hoort er niet meer bij. Trouwens wat is eigenlijk ‘jonge leeftijd’?

Achttien jaar noem ik volwassen. Daarvoor heb ik verschillende vriendjes en scharrels gehad. Ook ik heb wel ervaring in de liefde ja. Ik heb geen behoefte om elk weekend de slet uit te hangen. Nee, ik heb er gewoon geen behoefte aan. Nee, ik verlang niet naar een andere vent. Ik heb er geen zin in.

Natuurlijk flirt ik wel eens. Sterker nog, niets is leuker dan checken hoe je in de markt ligt. Maar daar blijft het bij, er is een grens. Ik zit ben geen saaie doos die elk weekend in een hoekje zit. Mensen denken dat een lange afstandsrelatie niet kan. Maar het kan wél. Ik leid mijn eigen leven, net als hij.

Ik bepaal het zelf wel. En ik ben gelukkig met hoe ik mijn leven leid

We zien elkaar wanneer dat kan en dan hebben we het leuk. Kennen stelletjes dat gevoel van elkaar weer zien na een lange tijd en vlinders voelen? Wij in elk geval wel. We houden onze relatie spannend. Hoe dat kan na zes jaar?

Precies zoals ik het zeg. Leuke dingen blijven doen, leven in het nu, niet te veel nadenken. Natuurlijk denk je na over de toekomst maar ik heb er vertrouwen in dat dat allemaal goedkomt. Anders was ik er al lang mee gekapt. Mensen moeten ophouden met vragen of een relatie nog leuk kan zijn na zes jaar, hoe ik het volhoud met honderdvijftig kilometer tussen ons, of ik niet veel te jong ben.

Ik bepaal het zelf wel. En ik ben gelukkig met hoe ik mijn leven leid. Dan komt natuurlijk de volgende vraag. Als je al zes jaar een relatie hebt, wil je dan niet eens samenwonen? Het antwoord is ja en nee. Natuurlijk, leuk, gezellig. Maar ik ben nog een student, ik vind mijn leventje zo nog wel eventjes goed.

Ik hang er geen jaren aan, ik hang er geen leeftijd aan. We gaan samenwonen wanneer dat kan en wanneer het goed voelt. We willen geen overhaaste beslissingen maken. Oh, maar is je relatie dan wel serieus? Grr. Ik ga er niet eens meer op in.

Ik ben maar eens gaan Googlen. Heel het internet staat er vol mee. Of je te jong bent voor een lange relatie, wanneer de perfecte leeftijd is, of het SCHADE toe kan brengen. Seriously?

M’n boy en ik zijn een match, elkaars soulmate. En dat maakt niemand stuk

Moeten we nu van internet gaan aannemen wat goed is voor ons? Waarschijnlijk wordt iedereen beïnvloedt door media, door wat we zien en lezen in magazines, op televisie. Welke relatie strandt tegenwoordig niet? Als dat in mijn geval ook zo is, dan is dat zo.

Maar ik ga het niet uitmaken omdat ik meer ervaring nodig heb of omdat het al te lang heeft geduurd. M’n boy en ik zijn een match, elkaars soulmate. En dat maakt niemand stuk.

Wat zou het toch fijn zijn als mensen eens zouden reageren met: ‘Wauw! Al zes jaar? Wat goed!’ Natuurlijk, een aantal zullen heus wel iets positiefs zeggen. Bedankt daarvoor. Want ik geloof dat het een hele presentatie is tegenwoordig, het langer dan twee jaar uithouden met elkaar.

We zijn geen saai opa en oma stelletje. Wij gaan ook naar feestjes, wij leven ook. Net zoals leeftijdsgenoten. We hangen alleen niet elk weekend onze tong in een ander wezen. Maar lekker in elkaar. En dat is fijn. Wat zeg ik? Het is fantastisch.

Reageer op artikel:
Ik heb al vanaf mijn 18e een relatie, waarom zeiken jullie daar zo over?
Sluiten