Yasmine Esser
Yasmine Esser Love 3 feb 2017

In Italië hoef je je lover geen eeuwige trouw meer te beloven als je gaat trouwen

Behalve dat je een prachtige witte jurk aan mag een een beeldige ring om je vinger krijgt, betekent trouwen toch wel dat je de liefde van je leven hebt gevonden. Dat je de rest van je leven met hem samen wilt zijn. En met niemand anders. Maar in Italië zijn ze niet meer zo romantisch, daar hebben ze eeuwige trouw uit de huwelijksbelofte geschrapt.

Als je in Italië gaat trouwen hoef je je lover voortaan geen eeuwige trouw meer te beloven. En hij jou ook niet. Vinden ze ouderwets, de Italianen. Tegenwoordig gaat namelijk toch iedereen vreemd of hebben mensen een open relatie of doen ze aan partnerruil.

Het zijn natuurlijk weer de gladde Italianen die met dit idee komen. Een bizar idee op het eerste oog, want wat blijft er dan eigenlijk nog over van het concept huwelijk? Maar het roept ook de vraag op of we flexibeler om moeten gaan met monogamie. De Italianen doen er maar luchtig over. Waarom vinden wij het dan zo moeilijk?

Uit elkaar gaan is geen taboe meer

Vroeger was scheiden een taboe. Je bleef je hele leven met iemand samen, ook als je ongelukkig was. Gelukkig is dat tegenwoordig niet meer zo.

Maar het feit dat je uit elkaar kunt gaan als een van de twee is vreemdgegaan, betekent niet dat mensen trouwer zijn geworden. En tegenwoordig is het eerder een taboe om níet bij iemand weg te gaan als het niet altijd rozengeur en maneschijn is.

Esther Perel, een Belgisch-Amerikaanse relatietherapeute, verwoordt het zo tegen Knack.be: ’Verlangen naar iets of iemand buiten je relatie is natuurlijk, en affaires zijn menselijk. Het is onze visie op monogamie die voor problemen zorgt. We helpen nog liever onze hele relatie om zeep dan de structuur ervan in twijfel te trekken.’ En dat geeft ook wel weer te denken.

In Nederland ben je een team

In Nederland heb je ook overigens ook rechten en plichten als je trouwt. En dat roept weer een heel ander beeld op van de liefde. Want het gaat er vooral om dat je voor elkaar zorgt.

Dat als één van jullie geen werk heeft, de ander zorgt voor het levensonderhoud. Dat als jullie oud zijn jullie een pensioen delen. Dat je niet tegen je lief hoeft te getuigen in de rechtbank. Dat je grote dingen met je lover moet overleggen, zodat je niet ineens zomaar een huis koopt.

Het betekent vooral dat jullie een team zijn. En dat is eigenlijk het mooiste wat er is.

Het betekent natuurlijk niet dat je alles maar mag pikken in een relatie. Lees dit daarom ook even: Waarom in een slechte relatie blijven zitten eenzamer is dan single zijn

Reageer op artikel:
In Italië hoef je je lover geen eeuwige trouw meer te beloven als je gaat trouwen
Sluiten