Alles wat je wil weten over steenpuisten

Misschien heb je er nog nooit last van gehad en vraag je je af wat dat ding in hemelsnaam is. Misschien keert het vaker terug… Als je alles wil weten over steenpuisten raden we je aan om vooral even verder te lezen. Beautify zet het op een rijtje.

We beantwoorden deze vragen: wat zijn steenpuisten, bij wie komt het voor en wat kun je eraan doen?

Wat zijn steenpuisten?

Laten we bij het begin beginnen. Wat is een steenpuist? Een steenpuist is een rode zwelling dat ontstaat omdat een haarzakje diep in je huid is ontstoken. Er komt een puskopje op en in de meeste gevallen barst het vanzelf open en geneest het.

Een andere naam voor dit type puist is een furunkel. Zodra er meerdere steenpuisten bij elkaar ontstaan spreek je niet meer van een furunkel, maar van een karbunkel. Twijfel je of je een steenpuist hebt? Kijk dan naar de locatie van de puist. Het komt namelijk voornamelijk voor bij je lies, oksel, billen, nek, gezicht of neus.

Je herkent de steenpuist aan de rode plek waarmee het begint. Na verloop van tijd ontstaat er dan de puskop en een zwart puntje.

Puistjes uitknijpen slecht? Alle feiten en fabels op een rij

Bij wie komen steenpuisten voor?

Steenpuisten kunnen bij iedereen voorkomen. Vaak zijn stafylokokken de oorzaak. Eén op de vier mensen is een drager hiervan. Zodra de huid beschadigt geven ze klachten en ontstaat er dus een ontsteking. Als je drager bent is het dus mogelijk dat je hier vaker last van hebt.

Over het algemeen is er een kleine kans dat je hier ziek van wordt. Omdat het meestal geen kwaad kan, hoef je je niet direct zorgen te maken. Bij twijfel is het natuurlijk wel aan te raden om even de huisarts te bellen. Dat is meestal wanneer de steenpuisten vaker terugkeren of als je in de horeca, zorg of voedingsindustrie werkt.

Wat kun je aan steenpuisten doen?

Je hebt een steenpuist en wil er waarschijnlijk zo snel mogelijk van afkomen. Maar hoe doe je dat? Het beste voor jezelf is om de puist vooral niet aan te raken. Omdat de steenpuist vanzelf openbreekt verminder je de kans op een ergere ontsteking en huidbeschadiging.

Smeer er niks op en vermijd strakke kleding. Hoe minder het schuurt, hoe beter voor de huid. De gemiddelde steenpuist geneest binnen zeven dagen. Als de puist niet opengaat duurt het vaak meerdere weken.

Zorg er in ieder geval voor dat je je handen regelmatig wast met water en zeep, je nagels kort zijn en handdoeken dagelijks verschoont. Is de puist open? Probeer het dan zo min mogelijk aan te raken.

Wat?! Deze gekke dingen veroorzaken mogelijk puistjes

NHGThuisarts

Reageer op artikel:
Alles wat je wil weten over steenpuisten
Sluiten