Lotte Nijborg
Lotte Nijborg Beauty en Style 11 okt 2014

De waarheid achter parabenen, sulfaten en andere ingredienten van jouw beautyproducten

Etiketten zijn er niet voor niets. Ze vertellen je iets over je beautyproduct en je kunt eruit opmaken wat het product zal doen met jouw huid en gezondheid.  Sommige stoffen kun je echt beter vermijden voor je huid en je gezondheid. Parabenen en sulfaten zijn al langer in opspraak. Dit zijn de ingredienten die je beter kunt vermijden en natuurlijk de reden waarom.

Ingrediënten beautyproducten

Kijk voortaan even op het etiket. Deze ingrediënten kun je beter vermijden.

Parabenen

Dit is een synthetisch conserveringsmiddel die cosmetica producenten gebruiken om hun producten langer houdbaar te maken. Parabenen kunnen echter een verstoring veroorzaken in je hormonen, DNA schade aanbrengen, het zorgt ervoor dat je huid sneller oud verouderd, en het laat de kans op het krijgen van bepaalde kankers toenemen.

Er zijn momenteel genoeg producten te verkrijgen die parabenen vrij zijn. Kortom, vermijd alles wat eindigt op -parabenen (bijvoorbeeld ethylparabenen) en alle varianten hierop die beginnen met hydroxybenzo (hydroxybenzoate bijvoorbeeld).

Sulfaten

Sulfaten is een reinigingsmiddel dat vaak ook in je schoonmaakmiddelen zit. Ja dat lees je goed. Een dure crème is dus eigenlijk niets anders dan een fles uit je gootsteenkastje. Je vindt sulfaten vaak in face wash omdat het bijvoorbeeld helpt om schuim te produceren.

Sulfaten zouden je gezicht extra goed reinigen maar eigenlijk haalt het alleen de olie weg uit je gezicht. Een veel te agressief middel dat ook nog eens voor uitdroging zorgt. Pas op voor alle ingredienten waar sulfaat achter staat (bijvoorbeeld natriumlaurylsulfaat).

Parfum in je crème

Ook voor crèmes wordt parfum gebruikt. Jij ruikt ook vaak eerst aan een potje voordat je het besluit te kopen. Het probleem is dat als er ‘parfum’ tussen de ingrediënten staat, je niet weet hoe die parfum is gemaakt. En dat kan wel weer eens met schadelijke middelen voor je gezicht zijn gebeurd. Zoek daarom naar een product dat exclusief vermeldt dat hun parfum is gemaakt van natuurlijke ingrediënten.

Alcohol

Je zou denken dat alcohol altijd voor uitdroging zorgt. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Alcohol reageert op iedere huid weer anders. Retinol en tocopherol zijn bijvoorbeeld heel goed voor je huid. Vermijd SD alcohol 40, denatured alcohol, ethanol, en isopropyl alcohol.

Formaldehyde

Waarom ze dit er uberhaubt instoppen is voor ons ook een vraag want het zorgt voor huidirritatie en het is in verband gebracht met kanker. Vermijd naast formaldehyde (ook wel methanal genoemd) ook DD hydatoin, diazolidinyl urea, methanamin, en quarterium-15.

Ftalaten

Helaas zitten ftalaten overal in. Van waterflessen tot ver, van haarlakbussen tot lotion. Ook ftalaten zijn in verband gebracht met kanker én ze worden verdacht van het veroorzaken van vruchtbaarheidsproblemen. Vermijden: DBP, DEHP, DMP, DEP, dibutyl/diethyl ester, en 2-benzenedicarboxylate

Reageer op artikel:
De waarheid achter parabenen, sulfaten en andere ingredienten van jouw beautyproducten
Sluiten