Fenna Brinkmann
Fenna Brinkmann Beauty en Style 1 dec 2020
Leestijd: 5 minuten

Wij spraken een cosmetisch arts over de ins & outs van injectables

Inmiddels wordt het taboe rondom botox en fillers steeds kleiner. Met injectables kun je namelijk ook prachtige, natuurlijke resultaten bereiken. Het is alleen wel belangrijk dat je je goed inleest en voorbereidt. Om antwoord te geven op jouw vragen, vroegen wij cosmetisch arts Oran de belangrijkste zaken rondom injectables uit te leggen.

Oran, eigenaar van Oran Aesthetics, is een gecertificeerde cosmetisch arts. Wij stelden haar onze prangende vragen.

Oran, cosmetisch arts bij Oran Aesthetics

Wat bereik je met injectables wat je niet met goede anti-aging huidverzorging bereikt?

“Cosmetische behandelingen in de vorm van injectables kunnen we eigenlijk niet vergelijken met onze dagelijkse anti-aging huidverzorgingsroutine. Met injectables kunnen we in korte tijd geweldige resultaten behalen in de strijd tegen de twee grootste ouderdomsverschijnselen, namelijk rimpels en een slappe huid.

Zo kan men met een botulinetoxinebehandeling binnen een week de meeste rimpels verzachten of geheel laten verdwijnen en met fillers kunnen we de contouren van een gezicht corrigeren naar een gewenste vorm. Denk aan restauratie van volumeverlies bij een client met ingevallen gezicht. Dagelijks je huid verzorgen wordt aanbevolen, maar het kan niet de resultaten van injectables vervangen. De kracht van injectables zit in de snelheid, eenvoud en effectiviteit ervan.”

Kun je uitleggen hoe botox precies werkt?

“De werkzame stof van botox heet Botuline Toxine, een eiwit dat simpelweg de overdracht van een prikkel tussen zenuw en de spier blokkeert. Het resultaat is dat spieren tijdelijk verslappen (niet meer goed kunnen samentrekken) en rimpels worden gladgestreken. Na enige tijd (3-5 maanden) herstellen de spiervezels zich volledig, de werking van een botulinetoxinebehandeling is dus maar tijdelijk.”

En fillers?

“Terwijl we met botox de rimpels tijdelijk gladstrijken, kunnen we met een fillerbehandeling juist het natuurlijke volume in de huid herstellen. De meest bekende fillers op de markt werken op basis van hyaluronzuur. Een stof die uit nature in ons eigen lichaam voorkomt en biologisch afbreekbaar is. De grootste kracht van hyaluronzuur is het binden van vocht waardoor het twee belangrijke huidfuncties vervult: hydratatie en volume. Fillers zijn dus uitermate geschikt om diepe rimpels op te vullen of om de juiste contouren van het gezicht te verkrijgen voor een jeugdige en frisse uitstraling.”

Wat is het belangrijkste verschil tussen botox en fillers?

“Botox en fillers zijn non-invasieve behandelingen en worden voornamelijk ingezet tegen rimpels of om gezichtsvolume te herstellen dat verloren is gegaan met de leeftijd. Hoewel botox en fillers beide onder de verzamelnaam injectables vallen, hebben ze verschillende werkingsmechanismen.

Botox is een spierontspanner die ervoor zorgt dat rimpels en fijne lijntjes in het gezicht wegtrekken. Een filler, zoals de naam al zegt, wordt gebruikt om volume te creëren. Met volume kunnen de contouren van het gezicht naar een gewenste vorm gecorrigeerd worden.

Welke zones van het gezicht behandel je met botox?

Botox is een effectief middel tegen rimpels. Bij Oran Aesthetics behandelen we de volgende zones met botulinetoxinebehandeling, oftewel botox:

1. Fronsrimpels
2. Voorhoofdrimpels
3. Wenkbrauwlift
4. Kraaienpootjes
5. Gummy Smile oftewel tandvleeslach
6. Faceslimmen en/of tandenknarsen
7. Afhangende mondhoeken
8. Overactieve kin met putjes
9. Hals

En met fillers?

De volgende zones in het gelaat komen in aanmerking voor een fillerbehandeling:

1. Slapen
2. Traangootjes
3. Jukbeenderen
4. Neus
5. Wangen
6. Neus-lippenplooi
7. Rokerslijntjes (lijntjes boven de lip)
8. Kaaklijn
9. Marionetlijnen
10. Lippen
11. Kin

Waar moeten mensen op letten wanneer ze nadenken over het nemen van injectables?

“Injectables is een geweldige manier om snel en effectief resultaten te bereiken waar vroeger ingrijpende operaties voor nodig waren. Vanzelfsprekend is een representatieve kliniek met deskundige artsen van groot belang, maar het is ook belangrijk om na te gaan wat je precies met de behandeling wilt bereiken?

Wat is je doel en wat verwacht je van het resultaat? Communiceer dit goed met de behandelaar en wees niet terughoudend om vragen te stellen. Een kenmerk van een goede arts is dat hij of zij persoonlijke aandacht heeft voor de situatie van zijn of haar cliënt. Tenslotte is het goed om te weten dat het effect van injectables tijdelijk is en reversibel.”

Veel mensen zijn bang dat het effect van injectables altijd te zien is. In hoeverre klopt dat?

“Dit is een misverstand die vaker wordt geassocieerd met injectables. Het beeld van plastic fantastic mede door Hollywood is een stereotype dat allang niet meer past bij deze tijd. Het resultaat van een behandeling is mede afhankelijk van de hoeveelheid botox of fillers die gebruikt wordt. Zoals bij alles is overmatig gebruik niet verstandig.

Gelukkig zien we steeds meer cliënten en praktijken die voor een natuurlijke uitstraling kiezen. Bij Oran Aesthetics houden we van een natuurlijke mooie uitstraling. In Nederland alleen al worden er meer dan 500 duizend behandelingen per jaar uitgevoerd en het aantal stijgt behoorlijk. Onze cliënten variëren van groepen jonge vrouwen bestaande uit studenten en influencers tot professors, voetballers en vrouwen op leeftijd die net die ene touch nodig hebben voor een frissere en gezondere uitstraling.”

Waarom is er tegenwoordig meer vraag naar dit soort behandelingen? Wat voor invloed heeft dat op het beeld over injectables?

“Tegenwoordig worden de meeste injectables-behandelingen “lunch-time treatments” genoemd. Dat wil zeggen snel, pijnloos en u kunt erna eigenlijk direct weer aan de slag. Met deze voordelen en in combinatie met de toegankelijke prijs is het dus niet meer dan logisch dat steeds meer mensen de weg naar een cosmetische kliniek vinden.

Gelukkig is het overgrote deel van onze cliënten het met ons eens dat het behoud van de identiteit en de natuurlijke uitstraling een must is. Het is immers nooit de bedoeling om een client te veranderen. Toch is het ideale schoonheidsbeeld niet van iedereen hetzelfde en kiest een deel van de klanten voor een uitstraling dat door het grote publiek als extravagant gezien kan worden.”

Waar moeten mensen op letten bij het vinden van een goede cosmetisch arts?

“Allereerst moet het een arts zijn met een geldige BIG-registratie, hiermee mag je cosmetische behandelingen uitvoeren. Verder is het van belang dat een arts kennis heeft van het te gebruiken product en genoeg praktijkervaring heeft met het uitvoeren van desbetreffende behandelingen.

Kijk goed bij welke praktijk een arts werkt (keten of boetiek), hoeveel behandelingen hij of zij per jaar uitvoert en naar referenties. Ga ook altijd langs voor een intakegesprek.”

Zijn botox en fillers voor iedereen geschikt? Vanaf welke leeftijd zou jij het aanraden?

“Bijna iedereen is geschikt voor een injectablesbehandeling, afhankelijk van hun wens. Echter raden wij zwangere vrouwen, mensen die bepaalde medicatie innemen en personen onder de 18 jaar af.”

Benieuwd naar een behandeling bij Oran Aesthetics? Volg haar op Instagram of bekijk de website.

Reageer op artikel:
Wij spraken een cosmetisch arts over de ins & outs van injectables
Sluiten