Interessant: het verschil hoe vrouwen pijn verwerken en hoe mannen dit doen

Vrouwen zeggen al jaren dat 'als mannen kinderen zouden baren' dan zou de mensheid allang zijn uitgestorven omdat mannen de pijn niet zouden kunnen verdragen. Wij vinden dit best komisch klinken. Wij zeggen overigens niet dat we het hier mee eens zijn. Dit is namelijk onmogelijk om te bewijzen. Maar er zijn verschillende onderzoeken gedaan waar uitkwam dat er zeker een verschil is en dat dit te maken heeft met meer dan alleen sociale of culturele redenen.

Verschillende lichamen, verschillende soorten pijn

De verschillen in hormonen kunnen de oorzaak zijn voor het verschil hoe mannen en vrouwen pijn evenaren. Het oestrogeen niveau, dat schommelt bij vrouwen tijdens de menstruatie en afneemt bij menopauze, is gekoppeld aan de veranderingen hoe vrouwen met pijn omgaan. Dit zegt Jennifer F Kelly, psycholoog aan de Atlanta Center for Behavioral Medicine.

Zo zijn er studies die hebben aangetoond dat vrouwen gevoeliger zijn voor pijn als hun oestrogeen-niveau laag is (tijdens hun menstruatie bijvoorbeeld). Vrouwen gebruiken compleet verschillende celtypes om pijnsignalen door te geven aan het zenuwstelsel.

Eerdere onderzoeken toonden al een verschil aan tussen de gevoeligheid voor pijn van mannen vrouwen veroorzaakt door culturele en sociale invloeden. In het onderzoek van McGill University wordt echter aangetoond dat er ook een biologische reden is dat mannen en vrouwen pijn anders verwerken. Dit zijn bijzondere resultaten. Hiermee hopen wetenschappers grotere stappen te maken met het ontwikkelen van betere pijnbestrijding, zowel voor de man als de vrouw.

Reageer op artikel:
Interessant: het verschil hoe vrouwen pijn verwerken en hoe mannen dit doen
Sluiten