Joke Jiers Botma
Joke Jiers Botma Body & Mind 29 december 2019

Hoe gezond en effectief is het intermittent fasting dieet?

Veel vrouwen hebben moeite met afvallen. Intermittent fasting is op dit moment hip, hot en happening maar wat is het eigenlijk? En nog belangrijker is het een gezonde manier om af te vallen? Wij zochten het voor je uit en hebben goed nieuws.

Eigenlijk is intermittent fasting is geen nieuw dieet. Deze methode van vasten is en oud geheim om je lichaam te laten herstellen. Zo doen de boeddhistische monniken ook vaak vasten. Vasten kan klinken als een ‘straf’, maar volgens kenners is het is makkelijk te volgen en juist een super effectieve methode om het afvallen een boost te geven.

Wat is intermittent fasting precies?

De naam intermittent fasting zegt het al, het is een dieet waarbij je gaat vasten. Je gaat in een periode van 8 uur eten en je gaat je lichaam vervolgens 16 uur rust geven. Deze periode van rust noemen we vasten, in deze periode eet je dus niets, nada, noppes.

Op het moment dat er geen voeding meer in je lichaam komt, gaat het op zoek naar een andere bron van energie. Je lichaam schakelt over op de vetverbranding. Het zet je vet om in energie. Dit proces wordt ketose genoemd. Je lichaam functioneert dan op de ketonen in plaats van op koolhydraten.

Wat zijn de voordelen van afvallen door intermittent vesting?

Net zoals monniken doen eet je periode niets. Door een periode niet te eten krijgt je lichaam letterlijk rust. Nu hoeven je organen namelijk niet te werken om al het eten te verbranden maar krijgen ze rust. Zo hoeft je alvleesklier niet meer continu insuline af te geven en je lever kan herstellen. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat je een sterker en slanker lichaam krijgt.

De grootste voordelen op een rijtje

De grooste voordelen van intermittent fasting op een rijtje:
– Je zit langer in je vetverbranding.
– Je stofwisseling krijgt een boost.
– Ook als je al een tijdje stil stond met afvallen kun je nu wel weer afvallen.
– Je hoeft je minder druk te maken over wat nu wel of niet te eten.
– Geen strenge methode en goed vol te houden.
– Er worden geen voedingsgroepen uitgesloten.
– Je mag in je eetperiode wel wat koolhydraten eten zoals zilvervliesrijst of zoete aardappel.
– Je ervaart dat honger snel weer verdwijnt en je prima zonder tussendoortjes kan.

Is afvallen met deze methode gezond?

Volgens gezondheidsexpert is dit een hele gezonde methode om af te vallen. We leven in Nederland namelijk in een wereld van overvloed. Hierdoor is er voor de mens vrijwel altijd en overal eten beschikbaar, waardoor je lichaam geen rust krijgt.

Het is juist goed om eens goed om je lichaam een periode rust te geven. Je lichaam schakelt dan in een soort van overlevingsmodus. Er zijn al wetenschappelijke onderzoeken die zeer gunstige effecten meten op ons brein en hersenactiviteit.

Bij muizen is onderzocht dat vasten het verouderingsproces remt. En dat het de kans op diabetes type 2, hart- en vaatziekten verkleint. Bij dieren remt het de groei van kankercellen. Daarom worden er nu nieuwe onderzoeken gedaan wat de effecten zijn bij mensen met kanker als ze gaan vasten. Ook zijn de verwachtingen hoog dat vasten gunstig kan zijn voor gezonde mensen.

Arts Antoinette Hersenberg deed onderzoek en is overtuigd

Uiteraard moet je altijd een dieet zoeken wat goed bij jou past. Want afvallen lukt alleen als het enigszins past bij wie jij bent en de levensstijl die je wilt hebben. Antoinette Hertsenberg, presentator van ‘Dokters van morgen’ was zelf proefkonijn en vertelde bij PAUW over deze trend. Check het filmpje hier.

En, is afvallen met intermittent fasting iets voor jou?

Meer lezen over afvallen?

Reageer op artikel:
Hoe gezond en effectief is het intermittent fasting dieet?
Sluiten