Lotte Nijborg
Lotte Nijborg Love 23 mrt 2015

Dit is hét perfecte gezicht om intimidatie en starende mannen op straat tegen te gaan

Débora Adorno had helemaal genoeg van alle starende blikken die ze constant van mannen kreeg wanneer ze door haar stad liep. Maar nu heeft ze er dé oplossing voor gevonden.

[one_half][/one_half][one_half_last]Dit is Débora Adorno uit Belo Horizonte in Brazilië. Anderhalve week geleden postte ze op Facebook een bericht waarin ze haar frustratie deelde over de toenemende intimidatie door mannen die ze ervaart wanneer ze op straat loopt. Normaal loopt ze snel door wanneer ze er last van heeft, maar deze keer kon dat niet omdat het ontzettend druk was op straat. Ze werd gedwongen om naar alle opmerkingen van mannen te luisteren en ze kon niet ontkomen aan de starende, vieze blikken.[/one_half_last]

Bang

Débora voelde zich machteloos en gevangen. ‘Ik had het gevoel alsof ik er niets tegen kon doen. Het had geen nut om terug te schreeuwen of de mannen uit te schelden, dat had toch niet geholpen. Daarnaast was ik bang om aangevallen te worden, bedreigd, mishandeld en honderden andere dingen… Ik kon het gewoon niet.’

Toothy Face

Maar in plaats van niks te doen, reageerde ze met haar ‘handelsmerk’; de Toothy Face.
In haar vriendenkring staat ze erom bekend het gekke gezicht vaker te trekken, en nu gebruikte ze het om de mannen die haar lastig vielen mee af te schrikken. En het werkte.

‘Één man kwam naar me toe met een vreemde blik in zijn ogen, alsof hij aan het azen was op me. Voordat ik iets kon zeggen trok ik spontaan mijn Toothy Face. Je zag dat het hem een ongemakkelijk gevoel gaf en hij liep door.’

Redding

Ze denkt dat het de Toothy Face was die de situatie veranderde, en haar de controle over de situatie gaf. ‘Je hebt geen idee. Het lastig vallen stopte in een seconde en geen enkele andere jongen viel me nog lastig. Ik voelde me geweldig, ineens was ik niet meer degene die zich ongemakkelijk voelde, wegkeek en het looptempo versnelde.’

Ze eindigt haar post met twee tips:

  1. Voor de mannen: Stop er gewoon mee. Lastig vallen is geen compliment, het is een vorm van agressie.
  2. Voor de vrouwen: Omarm de kracht van de Toothy Face

En dat vrouwen dat massaal doen is aan onderstaande foto’s te zien. Wanneer je een Braziliaanse vrouw dit ziet doen, weet je waarom.

Reageer op artikel:
Dit is hét perfecte gezicht om intimidatie en starende mannen op straat tegen te gaan
Sluiten