Yasmine Esser
Yasmine Esser Love 25 mei 2016

Is eens een vreemdganger altijd een vreemdganger?

Kun je hem ooit nog vertrouwen nadat hij is vreemdgegaan? Omdat: once a cheater always a cheater? Of is het onzin dat hij voor eeuwig een bad guy is?

Je lover had een ander. Misschien was het eenmalig. Misschien was het een affaire. Misschien hield hij er meerdere chicks op na. Hoe dan ook: het deed je diep pijn.

Het was alsof je hele wereld instortte toen je er achter kwam. Alles waarvan je dacht dat het waar was, bleek niet waar te zijn. Alle beloftes die jullie elkaar maakten, alle leuke dingen die jullie samen beleefden, alle momenten dat jullie lachten, zoenden, in elkaars ogen keken en zeiden dat jullie van elkaar hielden: alles leek een leugen.

En daarna leek alles alleen nog maar zwart.

Maar nu zegt hij dat hij veranderd is. En je terug wil. Je geeft nog steeds om hem, maar je denkt ook: is eens een vreemdganger, niet altijd een vreemdganger?

Dit onderzoek zegt ‘ja’

Of nou ja, uit dit onderzoek van de Universiteit van Denver, onder 484 mannen en vrouwen van de leeftijd 18 tot en met 35 jaar, blijkt dat als je bent vreemdgegaan in het verleden, de kans groter is dat je weer de fout in zult gaan.

Mannen en vrouwen die een scheve schaats hadden gereden in een vorige relatie hebben 3,5 keer meer kans om dat in een volgende relatie weer te doen. Of anders gezegd: van de deelnemers die aangaven tijdens een relatie seks te hebben gehad met iemand anders, dook 45 procent tijdens een volgende relatie ook met een ander de koffer in.

Vreemdgaan-gen

Uit een ander onderzoek blijkt dat mensen met een bepaalde genetische variatie sneller geneigd zijn om vreemd te gaan. Dit gen werd eerder al in verband gebracht met alcohol- en drugsverslaving en liefde voor horrorfilms.

Volgens de wetenschappers zijn mensen met deze variatie gevoelig voor het stofje dopamine, dat actief wordt als we eten, seks hebben, alcohol drinken of drugs gebruiken. Ze nemen daardoor meer risico dan anderen.

Je verdient het beste

Inderdaad. Er is een kans dat hij weer de fout in gaat. Maar dat betekent niet dat hij gedoemd is om voor de rest van zijn leven een vreemdganger te zijn. Want er zijn allerlei redenen waarom mensen fouten maken. En die kun je – zonder het goed te keuren hoor – niet over één kam scheren.

Vraag jezelf af hoe je denkt over zijn escapades. Was het eenmalig? Wat was de reden? Hoe gedroeg hij zich eronder? Hoe hoog schat je de kansen in dat hij opnieuw in de fout gaat? Jij kent hem. Jij weet hoe hij is. Is hij een bad guy of is hij een good guy die een verkeerde keuze heeft gemaakt?

Wat je ook doet, of je hem een tweede kans geeft of niet, weet: jij verdient het beste. Als jij denkt dat je gelukkig wordt met hem, dan weet je wat je moet doen. Als je diep in je hart weet dat hij je alleen maar pijn gaat doen in de toekomst, dan weet je dat je beter verdient. En zult krijgen. Echt.

LEES OOK: Als je het single-leven wilt, maar ook samen wilt zijn

Reageer op artikel:
Is eens een vreemdganger altijd een vreemdganger?
Sluiten