Yasmine Esser
Yasmine Esser Nieuws 12 apr 2017

Zou jij dit willen? In Italië komt wellicht een wet waardoor je tijdens je ongesteldheid vrij bent

Een paar dagen per maand zou je niets liever willen dan in foetushouding in bed liggen. Je hebt kramp in je buik, in je rug en kunt zelfs misselijk worden van de pijn, allemaal omdat je ongesteld bent. In Italië komt er daarom misschien een menstruatieverlof, je mag dan drie dagen per maand thuis blijven terwijl je wél wordt doorbetaald. Wat denk jij: super chill of eigenlijk heel vrouw onvriendelijk?

In Italië begrijpen ze hoe k*t het is om ie-de-re maand ongesteld te zijn. Ze begrijpen dat dat niet alleen gedoe met tampons en vooral geen witte broeken oplevert, maar ook dat het gemoeid gaat met flink wat pijn. Als vrouw kun je behoorlijk last hebben van je menstruatie en daarom is er een wetsvoorstel om vrouwen met een buitengewoon pijnlijke ongesteldheid drie dagen vrij te geven per maand. Betaald. Een menstruatieverlof.

Menstruatieverlof: yay of nay?

Als de wet wordt aangenomen, heb je wel een doktersverklaring nodig – ieder jaar weer – maar dan mag je wel elke maand drie dagen thuis blijven van je werk, zonder dat je baas gaat zeuren wanneer je weer beter bent. Klinkt je dit als muziek in de oren?

Hoe fantastisch is het, dat je gewoon thuis mag blijven? En dat eindelijk erkent wordt hoe zwaar wij vrouwen het hebben. Want dat ongesteld zijn, is geen pretje.

Of toch minder prettig?

Maar kritiek is ook op het wetsvoorstel. Want worden werkgevers dan niet huiverig om vrouwen aan te nemen? Vrouwen zouden er namelijk zomaar eens drie dagen per maand niet kunnen zijn. En dat zou betekenen dat ze 36 dagen minder werken dan mannen in een jaar. Ter informatie: als je in Nederland fulltime werkt heb je recht op minimaal 20 vakantiedagen, dus in theorie heb je heel veel extra vrije dagen.

Bovendien zou je je ook gewoon kunnen ziekmelden. Iedereen heeft recht op doorbetaling bij ziekte als je in loondienst bent en een contract hebt voor een bepaald aantal uren.

Of de wet er in Italië doorkomt is nog niet zeker. Ondertussen is er ook een petitie gestart om in Nederland een menstruatieverlof in te voeren. Wat denken jullie?

Dit gaat dan weer erg ver: Pardon?! In dit zwembad mag je niet naar binnen als je ongesteld bent

Reageer op artikel:
Zou jij dit willen? In Italië komt wellicht een wet waardoor je tijdens je ongesteldheid vrij bent
Sluiten