Ja hallo!? Van aardig doen kun je aankomen

Van je ouders heb je geleerd om altijd aardig en beleefd te zijn. Je zegt immer dankjewel, je sluit niemand buiten, staat voor iedereen klaar en ja, je eet netjes je bord leeg als je bij iemand anders eet. Maar bedankt mam en pap, want dat aardig doen blijkt heel slecht voor de lijn. Echt, dat is bewezen in wetenschappelijk onderzoek.

We gebruiken vaak smaken om gedrag aan te duiden. Zo kun je zuur kijken, bitter reageren of zoet zijn. Onderzoeker Ann Schlosser, hoogleraar marketing aan de University of Washington Foster School of Business, ontdekte dat ‘zoet doen’ er voor zorgt dat je ook daadwerkelijk meer gaat snoepen. Lekker dan.

Voor het onderzoek liet de onderzoekster mensen behulpzaam zijn, zodat andere mensen een gevoel van dankbaarheid zouden ervaren. Vervolgens mochten de behulpzame mensen kiezen wat ze wilden eten. Vreemd genoeg wilden ze allemaal niets te maken hebben met hartige en bittere dingen en kozen ze voor een zoete snack.

’Mensen die behulpzaam zijn hebben het gevoel dat ze iets lekkers verdienen,’ zegt Ann Schlosser.

Niet meer de nice girl

Ook op vakantie eet je vaak meer suiker, concludeerde de onderzoekster. En ja, dat hadden we al gemerkt, dat je snel een kilootje kan aankopen op vakantie, oeps.

Volgens de wetenschapper komt dat doordat je op vakantie vaak met iemand anders bent of met een groep en dat je van andere mensen een gevoel van dankbaarheid ervaart. En dat zorgt er weer voor dat je alle zoete verleidingen niet kan weerstaan.

Anyway, je kunt het beste gewoon niet meer zo aardig zijn als je op je lijn wilt letten. Gewoon vloeken en zeggen wat je denkt. Word je ook nog eens aantrekkelijker, zelfverzekerder en meer ontspannen van.

Dit is waarom mensen die vloeken aantrekkelijker, zelfverzekerder én meer ontspannen zijn

Reageer op artikel:
Ja hallo!? Van aardig doen kun je aankomen
Sluiten