Redactie
Redactie Love & Seks 20 mei 2020
Leestijd: 2 minuten

Waarom een tikkie jaloers zijn goed kan zijn voor je relatie

De één is van nature sneller jaloers in de relatie dan de ander. Als je zelf wel eens jaloers bent dan baal je daar enorm van. Deze emotie heeft nou eenmaal een negatieve lading.

Maar niets blijkt minder waar vriendin. Het feit dat jij jaloers bent in je relatie zegt iets héél positief over jou.

Jaloezie is goed voor de relatie

Als je jaloers bent schieten direct de volgende gedachtes door je hoofd: ‘Er is iets mis in mijn relatie’ of ‘Misschien gaat mijn lover wel vreemd’. Maar deze gedachtes houden je vaak voor de gek. Lees mee:

Stukje geschiedenis: jaloezie zit in de oermens

Allereerst is het belangrijk om te weten waar jaloezie vandaan komt. Deze emotie zit in de oermens. Het is een soort waarschuwingsmechanisme: je bent in gevaar / je kan een belangrijke relatie verliezen. Máár dat wil niet betekenen dat het daadwerkelijk gebeurd. Het is hetzelfde dat je al gaat zweten bij het idee van presenteren terwijl je de presentatie nog niet eens hebt gedaan. Got it?

Het houdt jullie relatie scherp

Jaloezie zorgt er voor dat je je druk maakt over de kwaliteit van je relatie. Het zorgt er voor dat je aan jezelf vraag of je genoeg aan de relatie doet. En of jullie samen er wel genoeg tijd en energie insteken. En het geeft aan hoeveel waarde je hecht aan de relatie. Maar nu is het héél belangrijk dat je deze gedachtes effectief gebruikt én dus uitspreekt wat je voelt in plaats van kattig gedrag vertonen.

Als iemand ooit weer vraagt waarom je jaloers bent in de liefde weet je je antwoord: je houdt je relatie liever scherp dan dat je het laat verslonzen. Wedden dat mensen het nog nooit zo hebben bekeken?

Lees ook: Last van jaloezie? Probeer je gevoelens te overwinnen

Reageer op artikel:
Waarom een tikkie jaloers zijn goed kan zijn voor je relatie
Sluiten