Janne Vogel
Janne Vogel Love 19 mrt 2020

Ben jij jaloers in je relatie? 6 x tips om te dealen met je jaloezie (of die van je partner)

Een beetje jaloezie in je relatie is niets om je zorgen over te maken. Maar als jaloezie extreme vormen aanneemt, kan het een relatie van binnenuit kapot maken. En da’s best heel zonde en jammer. Voel jij je weleens jaloers en weet je niet wat je met jezelf aanmoet? Wij verzamelden 6 tips die je helpen met jaloezie in je relatie te dealen.

Jaloers in je relatie

Nogmaals, er is niks mis met een beetje jaloezie. Als je jezelf helemaal gek maakt in je hoofd en je partner het liefst de hele dag controleert, dan is het wellicht een beetje uit de hand gelopen.

Jaloezie is iets wat overal bestaat en in iedereens leven een rol speelt. Het zal daarom ongetwijfeld onderdeel uitmaken van je relatie, en dat is helemaal oké, zolang jij weet hoe je ermee moet dealen.

Dus, voel je je onzeker wanneer je een andere meid naar jouw partner ziet kijken of wanneer hij of zij contact heeft met iemand op Snapchat, dan wil je terugvallen op de volgende tips.

1. Probeer elkaars gevoelens te begrijpen

Het is belangrijk dat zowel jij als je partner toegeeft dat jaloezie iets natuurlijks en normaals is. Wanneer je een toegewijde relatie hebt, offer je wat vrijheid op – en dat is oké. Als het goed is ben je gedeeltelijk verantwoordelijk voor hoe de ander zich voelt.

In plaats van verwijten naar het hoofd van je partner te slingeren (of verwijten naar je hoofd geslingerd te krijgen omdat hij of zij je psycho vindt), kunnen jullie beter open zijn over de jaloerse gevoelens. Troost werkt gegarandeerd. Een ‘Ik snap hoe je je voelt’ of ‘Ik snap dat je je druk maakt’, is al stukken prettiger dan iemand die je voor gek verklaart omdat je gevoelens nergens op slaan.

Luister naar elkaar om een manier te zoeken waardoor jullie je beiden op je gemak voelen en beslis vervolgens hoe jullie het gaan laten werken. Al maak jij je druk om letterlijk niks, dan is het alsnog fijn als hij of zij je op z’n minst probeert te begrijpen en naar je luistert. En andersom is dat net zo.

2. Weet dat (een beetje) jaloezie in een relatie juist een goed teken is

Je bent nooit jaloers zonder reden. Het gaat vaak om meer dan het feit dat je partner de bikini-foto van zijn of haar ex liket. In het begin van een relatie heb je er nog niet onwijs veel in geïnvesteerd, en daarom het gevoel dat je minder te verliezen hebt.

Hoe langer jullie bij elkaar zijn en hoe closer jullie worden, des te groter is de kans dat de jaloezie toeneemt. Jij of je partner is jaloers, omdat jullie relatie ertoe doet. Kortom: als je écht van iemand houdt, dan komt jaloezie af en toe om de hoek kijken. Hoe chill of rationeel je ook probeert te zijn. Herken het gevoel en accepteer dat het normaal is, in plaats van dat je er keihard tegen vecht.

3. Plan wat ‘jaloezie-tijd’ voor jezelf in

Soms voel je je super jaloers over iets wat is gebeurd of kun je het opeens even niet uitstaan dat de collega’s van je partner zo knap zijn. Je weet dat je je nergens druk om hoeft te maken, maar je doet het tóch. Er zijn wat oefeningen die je kunt doen om met je gevoelens te dealen. Maak bijvoorbeeld een soort ‘afspraak’ met je jaloerse gedachten.

Stel je voelt je om tien uur ’s ochtends heel jaloers, dan spreek je met jezelf af dat je je een kwartiertje focust op deze gevoelens. En daarna ga je door met je dag. Doordat je je gevoelens niet wegstopt maar ze er even laat zijn, kun je er steeds iets beter mee omgaan.

4. Stel bepaalde verwachtingen in je relatie bij

Als jij van je partner verwacht dat hij of zij nooit een ander knap zal vinden en/of nooit naar iemand zal kijken, moet je je verwachtingen en idealen misschien bijstellen. Ze zijn namelijk niet erg realistisch. Bepaalde ‘regels’ in je relatie (of in jouw hoofd of het hoofd van je partner) kunnen jullie relatie moeilijker maken dan deze zou hoeven te zijn.

5. Maak een einde aan slechte gewoonten

Zoek je bevestiging op toxic manieren? Bijvoorbeeld door een ex te stalken op social media of zijn of haar telefoon te checken? Dit soort gewoonten maken je op den duur alleen maar angstiger, zeker als je toch nooit iets vindt. Probeer af te rekenen met dit soort gewoonten en focus je op jezelf. Heb je veel meer aan vriendin.

6. Weet dat je niet doodgaat als je partner ooit vreemdgaat

Deze klinkt misschien heel gek, maar blijf ten alle tijden bij jezelf. Onderzoek wijst uit die mensen die zich té erg vastklampen aan hun relatie, veel eerder jaloers zijn. Als je afhankelijk bent van je partner en het gevoel hebt dat dit het echt moet zijn, dan maakt dat je geobsedeerd met honderden kleine dingen.

Jaloezie in je relatie kan je helpen beseffen hoeveel je van je partner houdt, maar het zal nooit voorkomen dat hij of zij je iets stoms flikt. Het heeft daarom geen zin om overal controle over te willen hebben. Praat over je gevoelens en zorg dat je jaloezie jóu niet kapot maakt, dat is het enige wat je kunt doen. Wat er ook gebeurt, you will survive, honey.

Lees ook: