Emma Plasmans
Emma Plasmans Love & Seks 4 mei 2020
Leestijd: 2 minuten

Last van jaloezie? Probeer je gevoelens te overwinnen

Jaloezie is vervelend. Het kan je helemaal opvreten vanbinnen. Of het nu in de realiteit is of gewoon in je onderbewustzijn, het kan in elk deel van je leven en relatie voorkomen. Als je merkt dat je steeds meer last hebt van jaloezie, is het tijd om het probleem aan te pakken.

Jaloezie

Jaloezie kan ok je rationele denkproces overnemen. Je weet eigenlijk wel voor 100% zeker dat je lover loyaal is, maar wetende dat je geliefde met die knappe collega naar een zakelijk diner gaat, maakt je nog steeds gek. Klinkt dit herkenbaar?

Waar komt jaloezie eigenlijk vandaan? Als je jaloers bent, voel je je beschermend. Zelfs als je boos of irrationeel bent of gewoon bang, het gevoel komt vanuit een beschermende plek.

Sterker nog, jouw relatie hoeft niet eens bedreigd te worden om jaloers te zijn. Als je in het verleden bent bedrogen, kunnen die angsten gemakkelijk een nieuwe relatie aangaan met een nieuw persoon die jou nooit pijn heeft gedaan.

Onzekerheid

Het kan ook zo zijn dat je jaloers bent vanwege onzekerheid. Die onzekerheid kan afkomstig zijn vanuit je jeugd, een relatie uit het verleden, je ouders of iets anders wat indruk op je heeft gemaakt. Door je minderwaardig te voelen kan je je mega bewust maken van alles wat je relatie zou kunnen saboteren.

Daarnaast kunnen gebroken vertrouwen, concurrentie of zelfs al een onderbuikgevoel je jaloers maken. Maar het is niet altijd gemakkelijk om de bron van jaloezie op te sporen wanneer je je jaloezie voelt op komen.

Gevoelens overwinnen

Probeer jezelf af te vragen waarom je zo jaloers bent. Misschien heb je al iets gevonden van wat hierboven beschreven staat. Misschien achtervolgen je relaties uit het verleden je relatie van nu, of werk je nog steeds aan het vertrouwen van je lover die je een keer bedrogen heeft.

Door vast te stellen wat je jaloers maakt, kun je de oorzaak van het probleem onder ogen zien en die vervelende, twijfelachtige gevoelens overwinnen. You can do it.

Lees ook: Ben jij jaloers in je relatie? 6 x tips om te dealen met je jaloezie (of die van je partner)

Reageer op artikel:
Last van jaloezie? Probeer je gevoelens te overwinnen
Sluiten