Je bent heel normaal: onderzoek verklaart waarom je niet kunt slapen de eerste nacht in een vreemd bed

De eerste nacht van de vakantie, die keer dat je met een man mee naar huis gaat, een vriendin die vraagt of je blijft slapen als jullie tot diep in de nacht zitten te kletsen: je vindt het leuk maar je bent er ook niet happig op. Want je kent de gevolgen, je gaat namelijk geen oog dicht doen in het vreemde bed.

Het slechte nieuws is: je kunt er niets aan doen. En het goede nieuws: je bent niet alleen. Sterker nog, heel veel mensen hebben er last van en er is zelfs een wetenschappelijke verklaring voor.

Onderzoekers van de Brown University hebben onderzoek gedaan naar het niet kunnen slapen de eerste nacht in een ander bed en hebben dit fenomeen gedoopt tot the first-night effect’.

First-night effect

De wetenschappers hebben kwalitatief onderzoek gedaan. De proefpersonen werden een paar nachten in de gaten gehouden terwijl ze sliepen in een medische scanner met dekens en kussens.

De eerste nacht sliepen de deelnemers het slechts. Ze kwamen moeilijk in slaap en sliepen minder diep. Ook bleek een de linker hersenhelft actiever dan de rechter op de eerste nacht.

De onderzoekers besloten een andere groep mensen op een andere manier te testen. De proefpersonen mochten in een gewoon bed slapen. Maar de onderzoekers lieten hen piepjes horen. De eerste nacht werden de meeste proefpersonen wakker als ze een piepje hoorden in hun rechter oor. De tweede nacht werden een stuk minder mensen wakker.

Een oogje in het zeil

De conclusie die de onderzoekers hebben getrokken: als je niet thuis bent, is je brein de eerste nacht actiever. Je bent als het ware alert voor geluiden, geuren en gevaar. Zoals dieren met één oog open kunnen slapen.

Het is dan misschien vreemd nieuws, het is ook wel weer geruststellend dat je alert bent als je ergens anders in bed ligt. Nu kun je met een gerust hart slapen toch?

LEES OOK: Waarom het goed voor je is om je kat te knuffelen volgens de wetenschap

Reageer op artikel:
Je bent heel normaal: onderzoek verklaart waarom je niet kunt slapen de eerste nacht in een vreemd bed
Sluiten