Yasmine Esser
Yasmine Esser Love 14 nov 2015

Je bent niet alleen: dit is waarom we soms om mensen lachen op een pijnlijk moment

Oeps, je vriendin gaat keihard onderuit en het enige wat jij doet is lachen. Pas als ze je zielig aankijkt, vraag je of ze zich pijn heeft gedaan. Je weet dat het ongepast is om te lachen, maar je kunt er gewoon niets aan doen. Hoe kan dat toch?

Lachen maakt de situatie minder pijnlijk

Humor kan relativeren en serieuze dingen luchtiger maken. Lachen kan de situatie zelfs létterlijk minder pijnlijk maken. Uit een studie uit de jaren negentig is gebleken dat mensen die naar een grappige film keken hun hand langer in ijswater konden houden, dan mensen die naar een serieuze film kijken. Gezondheidspsycholoog Sibe Doosje deed ook onderzoek naar leedvermaak en beaamt dat mensen minder pijn voelen als ze lachen. ‘Humor is geen wondermedicijn, maar werkt wel meetbaar ontspannend, geeft minder spierspanning en verhoogt de pijndrempel, zegt hij tegen de krant BN/DeStem.

Je voelt je beter over jezelf

Als je lacht als iemand iets ongelooflijk onhandigs doet, doet dat iets met je zelfvertrouwen. Volgens sociaal-psycholoog Wilco van Dijk gebruiken we het leed van anderen om onszelf beter te voelen dan de ander, de kluns. Leedvermaak levert je dus psychologische voordelen op. ‘Het is goed voor onszelf, omdat het bijvoorbeeld ons rechtvaardigheidsgevoel bevredigt of ons zelfbeeld opschroeft.’

LEES OOK: Haha! Mensen die om hun eigen grappen lachen staan positiever in het leven dan wie dan ook

Het is als een Mr Bean film

Tja, als iemand struikelt werkt dat gewoon op je lachspieren. Iemand maakt een rare beweging, stoot zich of trekt een vreemd gezicht. Het is namelijk een slapstickachtige situatie, zoals we die kennen uit films als Mr Bean of uit programma’s met homevideo’s waarin van alles mis gaat. Dáár lacht iedereen om.

Kortom, lach gerust door. Alleen misschien is het wél slim je vriendin een helpende hand aan te bieden.

Reageer op artikel:
Je bent niet alleen: dit is waarom we soms om mensen lachen op een pijnlijk moment
Sluiten