Life 27 apr 2016 Yasmine Esser

Je pizzaverslaving is echt: er is wetenschappelijk bewijs

Na het stappen, bij de vrijdagmiddagborrel, maar ook gewoon op een doordeweekse avond: pizza is áltijd een goed idee. En het smaakt áltijd verrukkelijk. 'Nee' zeggen tegen pizza is dan ook een onmogelijke opgave. Dat ligt niet slechts aan je wilskracht, want het Italiaanse gerecht is namelijk echt verslavend.

Die pizzacravings die je soms op de gekste momenten hebt, zijn écht.

Onderzoekers van de University of Michigan hebben namelijk bevestigd wat we allemaal al wel wisten stiekem: bewerkte voedingsmiddelen als pizza, chocolade en friet zijn verslavend. Je wilt er meer, meer, meer van.

Uit klinische studies blijkt namelijk dat sommige mensen op de etenswaren hetzelfde reageren als op drugsverslaafden op hun dope. Onbewerkte voedingswaren, zonder toegevoegde vetten of koolhydraten, zoals bruine rijst of zalm, werden niet in verband gebracht met verslaving.

Volgens Nicole Avena, universitair docent en betrokken was bij de wetenschappelijke studie, zegt dat dit onderzoek invloed kan hebben op de manier waarop obesitas behandeld wordt. Zo zou iemand met extreem overgewicht misschien net zo behandeld moeten worden als iemand met een drugsverslaving of iemand die wil stoppen met roken.

Afkicken of accepteren?

Als je wilt stoppen met pizza eten, zit er waarschijnlijk niets anders op dan cold turkey afkicken. En dat betekent: nooit meer pizza. Klinkt drastisch en dat is het ook. Misschien maar gewoon accepteren dan dat pizza sterker is dan jij?

LEES OOK: Met deze truc kan je meer pizza eten met minder calorieën

Reageer op artikel:
Je pizzaverslaving is echt: er is wetenschappelijk bewijs
Sluiten