Tessa Ham
Tessa Ham Life 26 jun 2020

7 tips om jezelf te motiveren op dagen dat je eigenlijk liever in de zon zit

Op dagen dat de zon buiten schijnt, is het nog net iets lastiger om jezelf te motiveren en je te concentreren op je werk. Jammer, want je zit net wat relaxter op het terras als je weet dat je veel hebt gedaan vandaag en niet de rest van de week nog bergen werk moet verzetten. Hoe zorg je er nou voor dat je je laptop aan het einde van de dag met een tevreden gevoel dichtklapt?

7 tips om op een zonnige dag toch nog veel gedaan te krijgen.

Geniet van de zon

He? We snappen dat dit niet echt logisch klinkt. Maar het is net als een dieet: als je jezelf dingen ontzegt dan wil je ze eigenlijk nog meer. Zorg daarom dat je voldoende pauze neemt en verplaats jezelf dan naar buiten. Lees een tijdschrift op je balkon of tuin, of ga even een blokje om. Door acht uur lang binnen te zwoegen kwel je jezelf alleen maar. Ironisch genoeg wordt je juist door het nemen van pauzes productiever en kan je jezelf beter motiveren. Dat schuldgevoel is dus nergens voor nodig.

Begin vroeg

Nu het vroeg licht is, is het vaak ook makkelijker om vroeg je bed uit te komen. Begin om zeven uur in plaats van negen uur, en je hebt opeens ook nog de middag om van de zon te genieten en leuke dingen te plannen. Geen geschikte tip voor de avondmensen onder ons, maar anderen zullen juist merken dat ze ‘s ochtends het meest productief zijn.

Accepteer dat je vandaag minder productief bent

We verwachten van onszelf dat we elke dag even productief zijn. Gek als je daar wat langer over nadenkt, want we zijn mensen en geen robots. In plaats van de hele dag gefrustreerd te zijn dat je niet zo productief bent als anders, probeer te accepteren dat het vandaag even niet zo lekker gaat. Morgen is er weer een dag!

Wees lief voor jezelf

Maak een wat luxer ontbijtje voor jezelf, zoals bijvoorbeeld bananenpannenkoekjes. Doe je favoriete outfit aan. En laat perfectie los. Jouw 80 procent is voor een ander waarschijnlijk 100 procent. Kortom: wees vandaag gewoon extra lief voor jezelf om je nog een beetje te kunnen motiveren.

Maak een realistische to-do list

Er zullen altijd dagen zijn waarop het niet vanzelf gaat. Je kunt simpelweg niet elke dag, acht uur lang, mega productief zijn. Op zulke dagen is het extra belangrijk om een realistische to-do list op te stellen. Zet daar drie taken op die je vandaag sowieso af moet hebben. Pas als je die af hebt, zou je eventueel nieuwe taken kunnen toevoegen.

Doe een work-out voor werk

Als je opstaat of net begint met werk en merkt dat je er echt geen zin in hebt vandaag, kun je de dag beginnen met een work-out. Dit geeft je namelijk een energie boost en het verbetert je humeur en je concentratievermogen gedurende de dag.

Bovendien is het de rest van de dag veel te warm om te sporten. Dat je meteen een work-out hebt gedaan, zorgt ervoor dat je je eerste ‘taak’ al meteen hebt afgevinkt. Je zal zien dat dit ook motivatie geeft.

Doorbreek de sleur

Eerlijk is eerlijk: niets is zo demotiverend als ‘de sleur’. Elke dag hetzelfde doen op dezelfde manier. Een manier om je toch te motiveren is door die sleur te doorbreken. Als je werk het toelaat, is dit bijvoorbeeld hét moment om een nieuw project op te pakken of een nieuwe skill te leren. Maar ook in de tuin of op het balkon werken, een playlist met je favoriete nummers of bijvoorbeeld dat luxe ontbijtje dat je voor jezelf hebt gemaakt, doen wonderen.

En onthoud: zodra je werkdag erop zit, kan je jezelf belonen met een ijsje of een wijntje in de zon.

Meer tips om gemotiveerd te blijven, minder afgeleid te worden en meer gedaan te krijgen in minder tijd? Zusjes WorkJuice en NSMBL hebben een gratis online cursus over productiviteit gemaakt. Behalve een hoop waardevolle informatie, krijg je bij de cursus een gratis printable dagplanner en huiswerkopdrachten om erachter te komen hoe jij het meeste uit je dag haalt.

Verder lezen? 5 creatieve oefeningen om scherp te blijven tijdens het thuiswerken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
7 tips om jezelf te motiveren op dagen dat je eigenlijk liever in de zon zit
Sluiten