Yasmine Esser
Yasmine Esser Body & Mind 22 december 2017

Verslaving: Kaas is even verslavend als morfine aldus onderzoekers

Smacht je al naar een glaasje wijn en een kaasplankje? Heb je cravings naar een pizza met mozzarella? Of loopt het water je in de mond als je denkt aan een tosti waar de gesmolten kaas uitloopt? Als je een cheeselover bent is de kans groot dat het tussen jou en kaas meer is dan liefde alleen. Grote kans dat jij namelijk verslaafd bent want kaas is even verslavend als morfine.

Wetenschappers hebben ontdekt dat je écht verslaafd kunt raken aan kaas. Of om preciezer te zijn: aan het stofje caseïne in het voedingsmiddel.

Caseïne is een melkeiwit. Qua structuur lijkt de stof op de zeer verslavende pijnstiller morfine. Onderzoeker en dokter Neal Bernard noemt kaas daarom ‘zuivelcrack’. ‘Je hersenen reageren hetzelfde op kaas als op andere drugs,’ zegt hij tegen Thrillist.

Kaas is even verslavend als morfine

Net als andere poteïnen is caseïne een soort ketting van aminozuren. Maar wanneer je lichaam de stof wil afbreken, splitten de schakels niet helemaal. Ze blijven in een ketting van zo’n vier tot zeven onderdelen samen. Volgens Dokter Neal Bernard binden de onderdelen zich daardoor sneller aan de zogenaamde opiaatreceptoren in je hersenen. En dat komt eigenlijk alleen maar neer op het volgende: ‘het zorgt dat je steeds opnieuw een blokje kaas wilt eten’, aldus Bernard.

Behalve hoge concentraties caseïne – veel meer dan in bijvoorbeeld melk – bevat kaas ook veel vet en zout. En daar smult ons brein ook van. Dat maakt een tosti of toastje met brie het perfecte eten om meer, meer en nog meer van te willen.

Zin in kaas gekregen en wil je kaasfonduen? Dit zijn de lekkerste kaasfondue restaurantjes van Amsterdam.

Reageer op artikel:
Verslaving: Kaas is even verslavend als morfine aldus onderzoekers
Sluiten