Emma Plasmans
Emma Plasmans | LinkedIn Life 5 mei 2020

5 handige tips om jouw kamerplanten een doorstart te geven

Vraag jij je ook wel eens af waarom jouw kamerplanten altijd lijken te verdorren? Ook wanneer je ze (volgens jou) genoeg water geeft? Een plantenexpert geeft advies over hoe we kunnen voorkomen dat onze kamerplanten doodgaan en hoe ze een doorstart kunnen krijgen.

Er zijn zoveel verschillende leuke planten. Of ze nu groot of klein zijn, glad of puntig, we zijn geobsedeerd door alles wat ermee te maken heeft. Want eerlijk is eerlijk, hoe leuk is het om een jungle van je huis te maken?

Kamerplanten

Kamerplanten zien er niet alleen geweldig uit, maar ze bieden ook een hele hoop voordelen. Denk aan het zuiveren van onze lucht tot het verbeteren van onze gezondheid. En in deze huidige situatie kun je enorm de tijd nemen om je planten te verzorgen en dat is weer een geweldige manier om je geest te kalmeren.

Maar hoe zit het wanneer je alle planten in huis hebt genomen en een plekje hebt gegeven? Wanneer je je realiseert dat je eigenlijk helemaal niet weet hoe je alle verschillende planten moet verzorgen?

Advies van expert

Natuurlijk weten we echt wel allemaal dat ze überhaupt zorg, voldoende licht en water nodig hebben, maar de ene plant is de andere niet. Wanneer je planten er verwelkt uit zien, en de grond nat is, kan het zijn dat je ze bijvoorbeeld teveel water hebt gegeven.

Maar hoe kunnen we nou echt goed voor de planten zorgen? Maak je daar maar geen zorgen over, want wij voorzien jullie graag van tips.

1. Je planten hebben honger

Planten houden van een snack in het voorjaar. Geef ze dus een dosis kunstmest om de voedingstoffen in hun grond bij te vullen. Je kunt kunstmest op veel verschillende plaatsen kopen. Probeer ook eens te kijken naar bio kunstmest. Beter voor het milieu en beter voor je plantjes. Wat wil je nog meer?

2.Trim je planten bij

Zorg dat je planten er fris uitzien door de dode bladeren of stengels af te knippen. Hierdoor steken de planten al hun energie in de nieuwe groei en niet meer onnodige energie in dode bladeren of stengels.

3. Verpot je planten

Komen de wortels van je plant uit de bodem? Misschien is het dan tijd om ze te verpotten om zo je planten meer ruimte te geven. Daarnaast stopt de groei ook een beetje wanneer je de planten in een kleine pot laat zitten. Tip: je kunt natuurlijk altijd de kleine pot hergebruiken voor kleinere planten of stekken.

4. Stof je planten af

Planten met veel oppervlakte vereisen dat je af en toe hun bladeren afveegt. Dit is belangrijk omdat stof zich kan ophopen en hun poriën verstoppen waardoor de fotosynthese een beetje moeilijker voor de planten wordt. De lente is volgens de plantenexpert het belangrijkste groeiseizoen. Haal dus die stofdoeken tevoorschijn en veeg de planten af.

Lees ook: Is planten verzorgen niet jouw talent? Deze zes planten gaan bijna niet dood en zijn perfect voor thuis

Reageer op artikel:
5 handige tips om jouw kamerplanten een doorstart te geven
Sluiten