Tessa Ponjee
Tessa Ponjee Nieuws 28 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Kattenladies opgelet! Het hebben van een kat vermindert stress en voorkomt hartziektes

Misschien heb jij al een super lieve kat thuis en weet je allang dat het hebben van je kat fantastisch is. Heb je er nog geen? Dan hebben we bij deze een excuus voor je om er eentje te kopen. Het blijkt namelijk dat het hebben van een kat stress vermindert en hartziektes voorkomt. Score!

Katten verminderen stress

Misschien geloof je nog niet helemaal dat een katje goed kan zijn voor je gezondheid en al helemaal als je niet zo een kattenmens bent. Lees toch nog even verder, want er is een onderzoek dat aantoont dat het hebben van een kat écht goed voor je is.

Een kat in je leven hebben, verkleint de kans op een hartaanval met eenderde. Echt waar. Als dat alleen al niet genoeg reden is om een lieve poes in huis te nemen, dan weten we het ook niet meer.

Meer dan vierduizend mensen hebben meegedaan met het onderzoek. De helft van de mensen had een kat of heeft er ooit een gehad, de andere helft heeft nog nooit een kat gehad.

De onderzoekers keken naar de bloeddruk en hartslag van beide groepen. Het resultaat? De poezenliefhebbers hadden 30 procent minder kans op een hartaanval of hersenbloeding dan de andere groep.

Kan het echt?

Oké, dat resultaat is best indrukwekkend. Dat moeten we toegeven. Maar het is eigenlijk heel simpel. Het hebben van een kat of poes vermindert stress en angsten, en dat heeft weer een positieve invloed op je gezondheid.

Therapeut Chelsea Hudson, zegt dat simpelweg het omgaan met je gat een diepe band creëert, waardoor stress vermindert en je je minder alleen voelt. Alleen al het aaien van het pluizige beestje vermindert stressgerelateerde hormonen in je bloed. Oh my cat!

Wanneer je na een lange werkdag thuiskomt, en je misschien wat gestresst bent, kan je je dus beter voelen door eventjes met je kat te knuffelen. En tadaa, geen stress meer.

Liever geen kat, maar wel een hond

Je hebt hondenmensen en je hebt kattenmensen. Stel nou dat je toch niet zo van de katten bent, maar wel super gelukkig wordt van honden. Dan hebben we óók goed nieuws. Er is namelijk ook een onderzoek dat laat zien dat het hebben van een hondje dezelfde effecten heeft op je lichaam. Dat vermindert namelijk ook hartproblemen.

Hoe dat kan? Als je een hond hebt, moet je die vaak uitlaten. Die fysieke beweging die je dan krijgt, heeft ook weer een positief effect op je gezondheid.

Dus, al met al kunnen we wel concluderen dat het hebben van een kat óf hond super goed is voor je gezondheid. Als je al altijd al graag een huisdier wilde hebben, dan heb je nu nóg een reden om er eentje aan te schaffen. Maar eh, wel goed voor het diertje zorgen hè.

Reageer op artikel:
Kattenladies opgelet! Het hebben van een kat vermindert stress en voorkomt hartziektes
Sluiten