Waarom het voelt alsof je een kater hebt nadat je teveel junk food hebt gegeten

We maken ons er allemaal weleens schuldig aan; teveel junk food eten. In plaats van er blij van te worden houden we er vaak een katerig gevoel aan over. En volgens de experts is dat een hele logische lichamelijke reactie.

Hoewel het heerlijk is en we er heus wel blij van worden, houden we er ook vaak een opgeblazen gevoel en hoofdpijn aan over. Hoe komt dat toch? Volgens de medische experts is het een signaal dat je lichaam geeft aan je hersenen. Je kunt het zien als feedback van je lichaam op het eten dat het voorgeschoteld krijgt. En dat is in het geval van junk food niet al te best.

Gezondheidheid

Het is maar goed dat je lichaam je hersenen dit seintje geeft, anders zaten we elke dag massaal aan de hamburgers, pizza’s, friet en kroketten. En dat dat niet bevorderlijk is voor je gezondheid weten we allemaal.

Ingrediënten

Dat we een katerig gevoel overhouden aan het eten van junk food komt vooral door de ingrdiënten zout en vet. Het zout onttrekt vocht aan het lichaam wat zorgt voor dehydratatie. Het gevolg daarvan is hoofdpijn, plus je kunt je opgeblazen voelen doordat je lichaam water probeert vast te houden.

Vet heeft de langste tijd nodig om te verteren, dus van de frietjes die je gisteren hebt gegeten kun je ’s ochtends nog steeds last hebben. Vaak merk je dat aan oprispend maagzuur en een opgeblazen gevoel.

Teveel eten

Tot overmaat van ramp kan het teveel eten in één keer ervoor zorgen dat je lichaam je bloed omleidt van je hersenen naar je maagdarmkanaal. Daardoor kun je je vermoeid en wazig voelen, en in combinatie met het opgeblazen gevoel en de hoofdpijn heeft het eten van (teveel) junk food echt veel weg van het hebben van een kater.

Natuurlijk is ieder lichaam verschillend en zal de ene persoon hier meer last van hebben dan de andere. Ook kunnen de verschillende soorten junk food verschillen in heftigheid. Het beste wat je kunt doen is het met mate eten. En wanneer je het eet, geniet er dan extra van zodat het de kater achteraf dubbel en dwars waard is.

Reageer op artikel:
Waarom het voelt alsof je een kater hebt nadat je teveel junk food hebt gegeten
Sluiten