Gina Koninkx
Gina Koninkx Gezondheid 25 apr 2019
Leestijd: 2 minuten

Flinke kater na Koningsdag? Dit is wat je het beste kunt ontbijten om je snel weer fit te voelen

Ben je helemaal tot het gaatje gegaan gisteren op Koningsdag? Dan ben je ongetwijfeld met je kleren aan in slaap gevallen op bed. Je werd wakker met een bonkend hoofd en een droge mond. Dit kun je nu het beste ontbijten om je snel weer een beetje mens te voelen.

Al moet je maag nog niet denken aan eten, het is wel slim om zo snel mogelijk wat voedingsstoffen binnen te krijgen. Je voelt je er alleen maar beter door en je kunt nu toch niet veel andere dingen doen behalve Netflixen in bed.

1. Water

Die hoofdpijn komt niet uit het niks aanwaaien. Je lichaam is uitgedroogd door de alcohol al heb je nu het gevoel meer dan genoeg te hebben gedronken. Alcohol droogt uit dus jouw lichaam schreeuwt ‘s ochtends om een glas water.

Drink een paar glazen water zodat je snel je vochttekort weer aanvult. De kans is groot dat dan in ieder geval je hoofdpijn vast verdwijnt. Het helpt trouwens ook al om tussen de alcoholische versnaperingen door wat glazen water te drinken de avond ervoor. Maar ja, daar is het nu te laat voor.

2. Koffie

Als je normaal gesproken je dag begint met koffie is het juist een goed idee om dat nu ook te doen. Koffie heeft net als water een hydraterende functie en de cafeïne zorgt ervoor dat je weer een energie boost krijgt. Meer dan welkom.

3. Eieren

Naast dat je je vochttekort weer aanvult is het ook goed om een hapje te eten (ook als je niet per se honger hebt). Eieren zijn het wondermiddel tegen een kater omdat ze vol zitten met aminozuren (en geloof ons, dat is dus een belangrijk stofje voor je lichaam). Eieren bevatten taurine en dit zorgt ervoor de alcohol een minder groot effect heeft op je lever.

4. Bananen

Een fruithapje is een goed idee bij een kater en neem dan vooral een banaan. Bananen zitten namelijk vol met kalium en dat heeft je lichaam nodig om afvalstoffen te verwerken (lees: die twintig mierzoete shotjes van gisteren). Daarnaast heeft banaan ook een kalmerend effect op je maag die op dit moment super geïrriteerd is van de alcohol.

5. Cola

Als je nog veel last hebt van misselijkheid kun je het beste een glas cola drinken. Niet te koud, niet te warm. Dit zorgt ervoor dat je de pH-waarde van je maag weer in balans komt.

6. Tomaten

Tomaten bevatten net als bananen kalium maar zijn daarnaast ook een bron van vitamine C. Voldoende vitaminen binnenkrijgen is eigenlijk net zo belangrijk als kalium dus neem in de ochtend vooral een grote tomaat.

Tip: vermijd vet eten. Je hoort vak dat je vet moet ontbijten maar je maag is ontzettend geïrriteerd en vet eten maakt dat alleen maar erger.

Reageer op artikel:
Flinke kater na Koningsdag? Dit is wat je het beste kunt ontbijten om je snel weer fit te voelen
Sluiten