Laura Lammertse
Laura Lammertse Nieuws 14 mrt 2017

Onderzoek: Van het kijken naar dierenfilmpjes worden we gezonder én socialer

Krijg jij ook geen genoeg van kleine fluffy diertjes, katten, grote sierlijke beesten of rustgevende natuur beelden? Dan kunnen wij jou nóg gelukkiger maken. Het is namelijk gebleken dat het kijken van natuurdocumentaires en dierenfilmpjes daadwerkelijk goed is voor onze gezondheid.

Jouw ideale vrije avond bestaat uit op de bank zitten, gekluisterd aan de TV, kijkend naar Planet Earth en weg kwijlend bij alles wat er voorbij komt op twee, vier of acht poten. Oke, die acht poten misschien iets minder, maar je vindt het fantastisch om te kijken naar dieren in hun natuurlijke habitat. Het lijkt wel ontspannend te werken.

Nou, dan hebben we goed nieuws: het ís ook daadwerkelijk ontspannend. En nog fijner: je wordt echt gelukkiger van het kijken naar dierenfillmpjes. Onderzoekers van de Amerikaanse Universiteit van Berkeley hebben dit bewezen met een onderzoek naar gezichtsuitdrukkingen van mensen tijdens het kijken van verschillende onderwerpen op tv.

Emotioneel hoogtepunt

De gezichtsuitdrukkingen van 7.500 proefpersonen werden geobserveerd tijdens het kijken van nieuws, tragische dierenverhalen en de natuurdocumentaire Planet Earth II. Er werden testpersonen over de hele wereld gebruikt, zoals onder anderen Zuid-Afrika, Australië, India en de Verenigde Staten.

Wat bleek? Planet Earth II raakte mensen het meest, waar dierenfilmpjes te zien zijn. Er was bij het merendeel van de proefpersonen een grotere hoeveelheid blije en positieve emoties af te lezen bij het kijken van deze beelden.

Naast dat de proefpersonen zich blij, nieuwsgierig, enthousiast, vermaakt en tevreden voelden, was het ook zichtbaar dat de negatieve gevoelens veel minder aanwezig waren. Stress, zenuwen, bezorgdheid, angst en zelfs vermoeidheid namen af bij het kijken van de natuurdocumentaire.

Één met de natuur

Naast deze proef heeft Professor Dacher Keltner, expert in emoties en professor aan de psychologiefaculteit van de Universiteit van Berkeley, met zijn team ook andere linken tussen natuur en geluk bestudeerd. Hieruit heeft hij geconcludeerd dat een band met de natuur ervoor zorgt dat je beter oplet en presteert, je kalmer bent, het je socialer maakt, je een betere teamspeler bent en dat je gezonder bent. Alle reden dus om een middag uit te trekken voor een natuurdocumentaire.

Aan jouw gezondheid knutselen

Wil je jouw gezonde obsessie naar the next level tillen? Meld je dan aan voor The Real Happiness Project van BCC Earth. Hier kan je dagelijks, op een zelf gekozen tijdstip, een persoonlijk samengestelde mini documentaire op je Facebook Messenger krijgen vol met dieren, liefde en natuur.

Hier alvast een voorproefje van een lief filmpje. Heb je ooit iets zo schattig zien eten?!

En probeer hier maar eens niet bij te lachen:

Dit is vanaf nu een fantastisch excuus om tv kijken te associëren met werken aan je gezondheid. Deze natuurdocumentaires zijn net als sporten: hoe meer je het doet, hoe gezonder en blijer je wordt. Wij worden bij het idee alleen al heel blij.

Hier nog meer waar je gelukkig van wordt: Zie je wel! Dít is waarom keihard meezingen in de auto goed is voor je gezondheid

Reageer op artikel:
Onderzoek: Van het kijken naar dierenfilmpjes worden we gezonder én socialer
Sluiten