Lianne Görtz
Lianne Görtz Nieuws 21 jan 2018

Ahá! Dit is wat er aan de hand is als je een knakkende knie hebt

Als je opstaat uit bed, hoor je iets knakken. Ook als je door je knieën gaat om iets op de grond te pakken, hoor je gekraak. Door het veelvuldige gekraak en geknak van je knieën heb je je vast wel eens zorgen gemaakt over je lichaam. Is het normaal dat je knieën zo vaak knakken?

Iedereen heeft wel eens een knakkende knie. Of misschien wel twee. Bij sommigen maken ze wat vaker van die geluiden dan bij anderen. Moeten we ons daar zorgen over maken?

Een knakkende knie komt hierdoor

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan met mensen die de knakkende geluiden vaak horen. In feite komt het erop neer dat als je knieën hebt die vaak knakken, dat je osteoartritis hebt of dat je een redelijk grote kans hebt om dat te krijgen.

Osteoartritis is gewichtsslijtage. Op lange termijn betekent dit dat je misschien wat meer moeite hebt om je gewrichten te bewegen. Je kunt het krijgen door bijvoorbeeld een ongeluk of een verkeerde houding. Ook speelt erfelijkheid en ouderdom een rol.

Om het zo veel mogelijk te voorkomen, is het goed om regelmatig te bewegen. Als je besluit om naar de sportschool te gaan of een balletje te gaan trappen, vergeet dan vooral niet om een goede warming-up te doen. Dat helpt ook al heel veel.

Of je blijft lekker op de bank liggen zodat je knieën geen kans hebben om te knakken. Op een luie zondag is dat waarschijnlijk de beste keuze. Ha!

Reageer op artikel:
Ahá! Dit is wat er aan de hand is als je een knakkende knie hebt
Sluiten