Knuffeltijd: 8 redenen waarom knuffelen goed is voor je gezondheid

Wie houdt er nou niet van knuffelen? Het geeft je een warm en veilig gevoel. Het staat misschien onbewust op iedereen zijn dagelijkse wish list. En dat is maar goed ook, want uit verschillende onderzoeken blijkt dat een dagelijkse knuffel goed is voor je gezondheid.

1. Het versterkt jullie band

Als je knuffelt dan wordt het hormoon oxytocine aangemaakt. Dit hormoon speelt een belangrijke rol bij het verbinden van sociale contacten met gevoelens van plezier. Daarnaast speelt het een belangrijke rol bij vriendschappen en romantische interacties.

2. Het is goed voor je immuunsysteem

Oxytocine heeft nog een ander geweldig effect, het helpt namelijk je lichaam om te vechten tegen infecties, oftewel een boost voor je immuunsysteem. Het is namelijk een feel good hormoon waardoor je je te goed en gezond voelt om ziek te zijn. Het is de power van positief denken en het gevoel hebben dat je geliefd en veilig bent.

3. Je wordt socialer

Oxytocine zorgt er ook voor dat je positiever gaat denken. Het helpt om een positief beeld te krijgen van de wereld. Als jij bijvoorbeeld op een feestje aankomt en je krijgt van de host een goede knuffel dan heb je gelijk een positieve vibe en kan je gemakkelijker nieuwe mensen leren kennen. Je hebt het gevoel dat je iedereen op het feest wel kan omtoveren met jouw charmes. Weer tien punten voor oxytocine.

4. Het vermindert de risico’s op hart-en vaatziekten

Je hart moet hard werken als je stress hebt of ziek bent. Als je vrolijk bent doordat je oxytocine hebt aangemaakt dan hoeft je hart minder hard te werken. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat je minder kans hebt op hart en vaatziektes. Bonus.

5. Het heeft een positief effect op je mood

Wij zijn sociale wezens. Wat betekent dat we het heerlijk vinden om met andere mensen te zijn en aangeraakt te worden. Bijvoorbeeld elkaars handen vasthouden of elkaar een knuffel geven. Dit komt weer terug op het hormoon oxytocine. Hoe meer oxytocine je aanmaakt hoe vrolijker je wordt.

6. Je voelt je veilig

Je voelt je niet alleen veiliger als je iemand een knuffel geeft tijdens het kijken van een enge film. Een knuffel geeft je ook een gevoel van veiligheid in het dagelijks leven. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat een aanraking van iemand een positief effect heeft op onze angsten in het leven. Met name bij mensen die wat onzekerder zijn.

7. Het voorkomt eenzaamheid

Omhelzingen en aanrakingen zijn erg belangrijk voor ons. Het is een natuurlijk medicijn tegen gevoelens van eenzaamheid. Uit studie van Ohio State University is gebleken dat mensen die vaker knuffelen ouder worden maar ook minder kans hebben op eenzaamheid. Oké, knuffeltijd.

8. Het is goed voor je seksleven

Een omhelzing van je partner of toekomstige partner, ach of gewoon scharrel, zorgt ervoor dat je meer zin krijgt in seks. Door huid op huid contact komt het hormoon dopamine vrij. En dit is een natuurlijk afrodisiacum waarvan je meer zin krijgt in seks. En knuffelen en seks zijn allebei geen vervelende dingen om te doen, dus knuffelen maar.

Reageer op artikel:
Knuffeltijd: 8 redenen waarom knuffelen goed is voor je gezondheid
Sluiten