Renée
Renée Gezondheid 6 sep 2019
Leestijd: 2 minuten

Ben je gek op koffie drinken? Volgens nieuw onderzoek kan het helpen bij afvallen

Kun je de dag niet beginnen zonder een goede kop koffie en ben je tegelijkertijd ook op de pondjes aan het letten? Dan hoef je de koffie niet te laten staan. Uit een nieuw onderzoek van de Universiteit van Nottingham blijkt namelijk dat koffie kan helpen bij het afvallen, aldus Business Times.

Kijk, het klinkt natuurlijk als muziek in de oren. Je kunt je nog vasthouden aan je oude vertrouwde gewoontes, terwijl je espresso/cappuccino/latte macchiato/… je tegelijkertijd kan helpen om de overtollige kilo’s te verliezen.

Helpt koffie drinken als je wil afvallen?

Een koffie voor je naar je werk gaat, ‘s middags als je een opkikker nodig hebt of simpelweg omdat je aan het bijkletsen bent met de meiden: je hebt verschillende momenten waarop je een bakkie drinkt. Zo kom je al snel aan drie kopjes van het zwarte goud op een dag. Dat het ook nog eens een fijne toevoeging aan je eet- en drinkpatroon is, is alleen maar meegenomen.

Er wordt gezegd dat koffie het afvallen versnelt, omdat het ‘bruin vet’ stimuleert. Wetenschappers ontdekten dat dit vet het lichaam helpt om calorieën te verbranden door lichaamswarmte te generen.

Bruin vet werkt anders dan ander vet in je lichaam

Professor Michael Symonds van de School of Medicine aan de Universiteit van Nottingham zegt het volgende. “Bruin vet werkt op een andere manier dan ander vet in je lichaam en produceert warmte door suiker en vet te verbranden, vaak als reactie op kou. Het activeren van bruin vet verbetert de beheersing van de bloedsuikerspiegel door het lichaam. Bruin vet verbetert daarnaast de waarden van je bloedlipiden waardoor je extra calorieën verbrandt. Dit is de eerste studie waarbij wordt aangetoond dat koffie direct invloed heeft op het proces van afvallen.”

In deze video wordt het onderzoek nog eens verder behandeld:

Michael Symonds vertelt verder dat het stimuleren van bruin vet met koffie mogelijk mensen met diabetes kan helpen.

Het onderzoek

Scientific Reports heeft de resultaten van het onderzoek gepubliceerd. In eerste instantie werden er stamcellen gebruikt. Zo konden de onderzoekers zien of cafeïne het bruine vet kan stimuleren. Toen dat onderzoek was afgerond, werd het uitgetest op proefpersonen.

Hoewel het onderzoek nog niet helemaal af is, wordt er hoop gevestigd op de voorlopige resultaten. Het doel is om de resultaten vooral te gebruiken voor de groep mensen met diabetes en/of obesitas. Voor nu lijkt het dus geen kwaad te kunnen om te genieten van een kop koffie.

Dit vind je vast ook leuk om te lezen:

Manners

Reageer op artikel:
Ben je gek op koffie drinken? Volgens nieuw onderzoek kan het helpen bij afvallen
Sluiten